Senior communicatieadviseur Stadsbeheer

Nieuw

Functie omschrijving

Binnen de gemeente wordt op dit moment het cluster Stadbeheer opgericht. De drie nieuwe uitvoeringsorganisaties die daar onder vallen zijn: Stadswerken, Afval en Grondstoffen (A&G) en Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte (THOR). Deze drie organisaties zijn eveneens nog (deels) in oprichting. Het cluster als geheel speelt een cruciale rol bij de leefbaarheid van de stad en draagt actief bij aan een schoon, heel, veilig en duurzaam Amsterdam. De vorming van één organisatie (cluster) maakt het gemakkelijker om 'integraal en opgave-gestuurd' te werken, namelijk daar waar de stad het 't hardst nodig heeft. Dit was één van de belangrijkste redenen voor het voorgenomen collegebesluit van 13 februari 2018.

Het slimmer organiseren van werkzaamheden in de openbare ruimte is nodig om als gemeentelijke organisatie in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van de stad. Het college streeft naar een intensievere reiniging en handhaving om de stad leefbaar te houden voor alle Amsterdammers. Striktere handhaving op de vaarwateren is ook een prioriteit. Verder wil het college een duurzame afvalketen waarin de afvalproductie wordt teruggedrongen en wordt omgebogen naar grondstoffen. Grondstoffen moeten vervolgens worden hergebruikt. Tot slot moet de inzameling van bedrijfsafval zoveel mogelijk gezamenlijk worden georganiseerd om onnodige ritten terug te dringen.
De senior adviseur die de gemeente Amsterdam zoekt, is pragmatisch en flexibel. Als hands on sparringpartner voor de clusterdirecteur geef je structuur aan het huidige communicatieaanbod binnen de 3 organisatieonderdelen en maak je van daaruit een praktische vertaalslag naar een clusterbrede communicatiestrategie en uitvoeringsplan, inclusief communicatieagenda. Dit betreft met name de interne communicatie. Dit doe je in nauwe samenwerking met de communicatieadviseurs die voor de drie uitvoeringsorganisaties werken.
Je houdt oog voor een goede balans tussen de communicatieopgaven op het niveau van de drie uitvoeringsorganisaties en op clusterniveau. Je hebt een rol in het samenbrengen van communicatie-activiteiten die plaatsvinden in de uitvoeringsorganisaties en het signaleren van kansen richting het management om communicatievraagstukken clusterbreed op te pakken. Op deze manier zorg je voor een stimulerende en proactieve rol van communicatie bij het vergroten van de gezamenlijkheid binnen het cluster.
Tot slot coördineer je de mediavragen en woordvoering voor het clustermanagement en de voorlichter van de wethouder en bewaak je de kwaliteit van de externe communicatie.

Werkzaamheden

  • Inventarisatie van de interne communicatiebehoefte
  • Communicatiestrategie voor interne communicatie verder ontwikkelen, plan van aanpak maken met middelenpakket, de uitvoering coördineren
  • Ontwikkelen en toepassen van duurzaam in te zetten communicatiemiddelen. Tegelijkertijd structuur aanbrengen binnen het huidige aanbod aan middelen.
  • Communicatiekalender opstellen
  • Borgen van de interne communicatie en de organisatie ervan in het cluster en de drie uitvoeringsorganisaties
  • Kansen en knelpunten voor gezamenlijke, clusterbrede communicatie signaleren aan het management
  • Samenwerken met de communicatieadviseurs van de drie uitvoeringsorganisaties
  • Samenwerken met experts van het Communicatiebureau, voor o.a.: Factor C, gedragsbeïnvloeding, storytelling, huisstijladvies, media advies, online redactie
  • Coördineren van de mediavragen en
  • Bewaken je van de kwaliteit van de externe communicatie.
  • Zorgen voor gemeentelijke interne communicatie en kennisdeling

De opdrachtgever(s)

Bij het Communicatiebureau werken alle communicatiemedewerkers van de gemeente Amsterdam. Uitzonderingen zijn onder andere de voorlichters van de wethouders en woordvoerders van de stadsdelen. Het bureau bestaat uit vier afdelingen: Capaciteit en Onderzoek, Advies, Specialisten en Redacties.
Het Communicatiebureau zorgt voor alle communicatie binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Iedere collegeperiode wordt vastgesteld wat de speerpunten en thema's zijn en jaarlijks wordt met opdrachtgevers in de stad bepaald hoeveel communicatiecapaciteit waar nodig is. Op grond daarvan kan het bureau communicatieprofessionals detacheren bij de verschillende organisatieonderdelen.
Het Communicatiebureau werkt volgens een aantal richtlijnen, zoals voor de gemeentelijke huisstijl. Het bureau heeft zelf redacteuren en specialisten in huis, waaronder vormgevers, tekstschrijvers, campagne- en online adviseurs.

Functie eisen

  • minimaal over een afgeronde HBO/WO-opleiding werk- en denkniveau.
  • als senior communicatieadviseur aantoonbare ervaring met publiekscommunicatie bij een overheidsinstelling of een andere complexe organisatie
  • als senior communicatieadviseur aantoonbare ervaring voor reorganisatie bij een overheidsinstelling of een andere complexe organisatie
  • als senior communicatieadviseur aantoonbare ervaring met interne communicatie voor cultuurverandering bij een overheidsinstelling of een andere complexe organisatie
  • als senior communicatieadviseur aantoonbare ervaring met projectleiding binnen een overheidsinstelling of een andere complexe organisatie

Competenties

  • als senior communicatieadviseur aantoonbare ervaring met gedragsbeïnvloeding.
  • als senior communicatieadviseur aantoonbare ervaring met complexe projecten en/of programma's op het gebied van uitvoeringsorganisaties in de openbare ruimte.
  • als senior communicatieadviseur aantoonbare ervaring met de uitvoering van politiek-bestuurlijke agenda's.

Extra info

  • Startdatum: zsm na gunning
  • Einddatum: half jaar na start
  • Werklocatie: Amsterdam
  • Aantal fte: 1
  • Aantal uren per week: 24
  • Optie tot verlenging: ja

Locatie

Amsterdam

Publicatiedatum

15.02.2019

Publicatie eindigt

24.02.2019

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.