Programmaleider Groene Zone Wassenaar

Nieuw

Functie omschrijving

Jouw eenheid Ruimte en Realisatie – Ontwikkeling
Gemeente Wassenaar heeft sinds september 2021 weer een eigen ambtelijke organisatie. De organisatie is nog in ontwikkeling. We hebben een prettige en informele werksfeer. Wij zoeken resultaatgerichte mensen die hun ervaring, creativiteit en talent willen inzetten.

Als programmaleider kom je te werken in de Eenheid Ruimte en Realisatie – Ontwikkeling. Deze eenheid richt zich op de ontwikkeling van het fysieke domein. De medewerkers houden zich bezig met verkeer en mobiliteit, groen, water, milieu, economische zaken en toerisme, wonen, stedenbouw, cultureel erfgoed en archeologie. De eenheid is nieuw samengesteld en heeft er zin in.

De eenheid werkt voor de uitvoering veel samen met Groen- en Wijkzaken en met Bouwloket.

Werkzaamheden

Opdracht en profiel
De Groene Zone is een uitgestrekt agrarisch gebied aan de noordrand van Wassenaar, als buffergebied tussen de Wassenaarse bebouwing en de nieuwe woonwijk van Katwijk, Valkenhorst. De gemeente Wassenaar is samen met haar partners (Gemeente Katwijk, Rijksvastgoedbedrijf en de provincie Zuid-Holland) sinds de ontmanteling van vliegkamp Valkenburg betrokken bij de ontwikkeling van een woon- werk- en natuurontwikkelingsprogramma. De gemeente Katwijk is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk, en de gemeente Wassenaar heeft tot taak natuur te ontwikkelen en het open (agrarisch) landschap te behouden en te versterken. Daarnaast is het planologisch druk aan de Wassenaarse rand van de Groene Zone.

Je bent verantwoordelijk voor het verder brengen van de door de raad vastgestelde ambities uit de Nota van Uitgangspunten ten behoeve van de Groene Zone Wassenaar en voor de regie van programma Groene Zone. Het moet uitmonden in een omgevingsvisie voor dit gebied in 2024, als deel van de gehele omgevingsvisie van de gemeente Wassenaar, en in de start van projecten/projectjes die alvast gerealiseerd kunnen worden.

Een deelproject in de Groene Zone is de realisatie van een ecologische verbinding langs het cultuurhistorisch Rijksmonument ‘De Tankgracht’. Een goede dialoog met de huidige gebruikers, eigenaren (waaronder de bewoners, ondernemers, agrariërs en het Rijksvastgoedbedrijf) en de subsidieverstrekker provincie Zuid-Holland.

Er komt een team voor het programma, maar Wassenaar is een kleine gemeente dus we verwachten dat de regisseur meewerkt en mee produceert. Afstemming met de staande organisatie en met programma omgevingswet is van groot belang.

Taken:
1. Regie en coördinatie van (het voorbereiden van) de formulering van een omgevingsvisie voor de Groene Zone.
2. Projectleiding van de voorbereiding tot uitvoering van de Ecologische Verbindingszone ‘Lentevreugd – De Horsten’.
3. Secretaris van de Raadswerkgroep (werkgroep van afgevaardigde raadsleden).
4. Secretaris van de Stuurgroep Groene Zone (bestuurlijke werkgroep met Staatsbosbeheer, DUNEA, Hoogheemraadschap, gemeente Katwijk, Rijksvastgoedbedrijf en de provincie Zuid-Holland.
5. Wekelijkse afstemming met ambtelijke werkgroep, voorgezeten door de portefeuillehouder.
6. Coördinatie van communicatiestromen, zoals nieuwsbrieven, website, persberichten.
7. Opstellen en coördineren van besluitdocumenten, zoals college- en raadsbesluiten en raadsinformatiebrieven.

Deze opdracht is voor gemiddeld 24 uur per week.

Je werkt volgens de formats, systemen en procedures van de gemeente Wassenaar. Je bent maatschappelijk en bestuurlijk sensitief, in staat om integraal te adviseren en let op de timing van ruimtelijke processen. Je hebt affiniteit met groen en natuur. Je brengt het gezag mee om bij te dragen aan belangenbehartiging, conflictbeheersing en bestuurlijke processen op hoog niveau.

De opdrachtgever(s)

Welkom in Wassenaar
Wassenaar ligt midden in het groen aan de Zuid-Hollandse kust, direct naast de bestuurlijke hoofdstad Den Haag. Het is een uniek stukje Nederland, waar zo’n 26.000 mensen wonen. Om de ambitieuze doelen van onze gemeente waar te maken en de kwaliteit van onze openbare ruimte te behouden, zoeken wij een programmaleider. Zoek jij een boeiende opdracht? Spreekt onze werkcultuur met kernwoorden als respectvol, verantwoordelijk, veelzijdig en uitdagend jou aan? Als het antwoord ‘ja’ is en je past in het profiel dan kijken we uit naar jouw bericht.

Er is veel aan de hand in Wassenaar als het om ruimtelijke ontwikkeling gaat. We hebben een woningbouwopgave maar ook veel buitenplaatsen, de duinen en een open agrarisch landschap dat we willen beschermen. De integrale opgave is groot. De druk op de openbare en de gedeelde ruimte neemt toe. Veel aspecten spelen daarbij een rol, zoals energiestrategie, parkeren, geluidsbelasting, fietsveiligheid, ontwikkeling en behoud van natuur en erfgoedwaarden. In het buitengebied spelen onder andere natuurwaarden, biodiversiteit, herstel van parken, ‘verpaarding’ en hoeveel bouw of agrarische bedrijvigheid we (nog) willen hebben. Onze raad en onze inwoners zijn assertief en volgen zowel het beleid als de projecten nauwgezet. We werken samen in de regio maar dat betekent niet dat de belangen altijd parallel lopen.

Functie eisen

  • Beschikbaar per 24 oktober 2022 voor de gehele duur van de opdracht, inclusief verlengingen;
  • Afgeronde hbo bachelor opleiding op het gebied van ruimtelijke ordening / landschap;
  • Afgeronde hbo bachelor opleiding op het gebied van ruimtelijke ordening / landschap
  • Aantoonbare werkervaring in de afgelopen 7 jaar met ruimtelijke processen, besluitvorming en integrale advisering binnen gemeenten (duidelijk weergeven in het cv middels voorbeelden)
  • Aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar als programmaleider binnen het ruimtelijk domein

Competenties

  • HBO of WO werk- en denkniveau;
  • Creativiteit in oplossingen en gezaghebbend in het vinden van consensus voor oplossingen;
  • Een luisterend oor voor de omgeving en voor collega’s;
  • Resultaatgericht en gericht zijn om iets van de grond te krijgen en op te lossen zonder andere belangen uit het oog te verliezen;
  • Goede communicatieve vaardigheden, ook op bestuurlijk niveau;
  • Flexibele mindset en snel kunnen inspelen op acute situaties.

Extra info

  • Duur Tot 1 juli 2023
  • Optie tot verlenging 1 maal 6 maanden
  • Uren per week 20 tot 28
  • Start 24 oktober 2022

Locatie

Wassenaar

Publicatiedatum

27.09.2022

Publicatie eindigt

02.10.2022

Contactpersoon

Sen

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.