Deelprogrammamanager Energietransitie (Ruimtelijke ordening & Milieu)

Nieuw

Functie omschrijving

Amersfoort is de 15e gemeente van Nederland met ruim 155.000 inwoners. Hier is het goed leven, wonen en werken. In het historische stadscentrum zie je het verleden terug in de vele monumentale panden aan sfeervolle grachten. Er is een uitgebreid winkelaanbod en in de smalle straatjes en op de pleinen van het centrum vind je veel restaurantjes en terrassen. Maar Amersfoort heeft ook prachtige stadsparken en bij de stadsgrenzen begint de natuur van de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Gelderse Vallei.

Amersfoort is een snel groeiende stad; tot 2030 wordt er met gemiddeld 1000 woningen per jaar gebouwd. Dat zorgt voor dynamiek. In Amersfoort wonen relatief veel jonge gezinnen. En of je nu liever in een dorpse, stadse of landelijke sfeer woont, de wijken in Amersfoort bieden dit allemaal.

Wat werken en wonen betreft, kun je niet centraler in Nederland terecht. Met de trein sta je bijvoorbeeld zo in hartje Amsterdam (33 minuten) of Utrecht (14 minuten). Door de centrale ligging is Amersfoort ook een plaats waar veel bedrijven en organisaties hun hoofdkantoor hebben en waar ondernemers zich thuis voelen.

De ambtelijke organisatie is compact en bestaat uit zo’n 1000 medewerkers. Er wordt gewerkt vanuit een regie gedachte, veel uitvoerende taken zijn op afstand gezet. Verantwoordelijkheden liggen laag in de organisatie.

Werkzaamheden

Met dit programma-onderdeel begeeft de deelprogrammamanager zich op het snijvlak van uitvoering en beleid. Hij/Zij kan de abstractie van het beleid makkelijk vertalen aan externe betrokkenen naar tastbaardere kaders en afspraken.

Als deelprogrammamanager stuur je op de kwaliteit van het proces en het eindresultaat. Je krijgt alle ruimte om op je eigen manier beweging in gang te zetten en de nodige resultaten te bereiken waarbij je een volwaardige gesprekspartner bent voor de partijen in de stad, het gemeentebestuur, de programmamanager en je team. Je informeert, adviseert en benut hen om de doelen van het programma te realiseren.

Je bent een meewerkend voorman in sommige (deel)projecten rondom energietransitie. Je stuurt functioneel het team van circa 12 medewerkers in je pijler aan. Je bent ook voor hen een verbindende schakel en je weet met ze te klankborden en indien gewenst het juiste pad op te sturen.

Periodiek rapporteer je aan de belangrijkste stakeholders over de voortgang van de projecten in relatie tot het programma Duurzame Stad. Je verzorgt de inhoudelijke en procesmatige documenten en begeleidt het besluitvormingsproces.

De opdrachtgever(s)

Amersfoort kent een ‘platte’ organisatie met een tweehoofdige directie en daaromheen 19 afdelingen die geordend zijn rond ‘domeinen’ (fysiek, sociaal, dienstverlening en bedrijfsvoering). Binnen de afdeling Programma’s & Projecten worden gemeentebrede programma’s en projecten uitgevoerd en projectmanagers uitgeleend voor projecten binnen het ruimtelijk domein, ICT en infrastructuur. Daarnaast vervult deze afdeling gemeentebrede vastgoedbeheertaken en allerhande andere vastgoed-gerelateerde zaken.

Hier werken zo’n 100 mensen onder het motto ‘make it happen’. Dat zijn vooral doeners, gericht op resultaat en op samenwerken.

De gemeente Amersfoort heeft een grote ambitie op duurzaamheid; in 2030 wil Amersfoort een volledig CO2 neutrale en afvalloze stad zijn. Om dat te bereiken wordt er gekeken naar warmte, lucht, mobiliteit, elektriciteit, water en groen, de voedselketen, grondstoffen en circulaire economie. De gemeente heeft voor dat doel apart het Programma Duurzame Stad opgezet waarin op 4 pijlers aan deze ambitie wordt gewerkt: duurzame mobiliteit & luchtkwaliteit, energietransitie, circulaire economie en biodiversiteit & klimaatadaptatie.

Vanuit de afdeling Programma’s & Projecten worden projectmanagers en assistenten aan dit Programma ter beschikking gesteld. Onder de eindverantwoordelijkheid van de Programmamanager Duurzame Stad houden 4 projectmanagers zich bezig met een van de hierboven genoemde pijlers. De pijlers zelf worden bemenst met deelprojectmanagers, assistent projectmanagers en beleidsmedewerkers die zich volledig richten op de uitvoering en de totstandkoming van de deelprojecten en zo tezamen het Programma realiseren.

Kortom, alle middelen en mensen zijn beschikbaar om vanuit de gemeente de zaken voor elkaar te kunnen boksen. Dat doet de gemeente samen met inwoners, ondernemers, woningbouwcorporatie en mede-overheden om in gezamenlijkheid tot de juiste aanpak te komen om in 2030 volledig de energietransitie te hebben doorgevoerd. De gezochte deelprogrammamanager voor de pijler Energietransitie verbindt, realiseert draagvlak, communiceert met alle betrokkenen en weet met het team concrete resultaten in de wereld te zetten.

Omschrijving kandiaat

Je bent een goede stevige deelprogrammamanager, die ervaring heeft met complexere projecten. Je vertegenwoordigt de gemeente in onderhandelingen met externe partijen en andere betrokkenen. Het credo ‘we make it happen’ spreekt je aan want eigenlijk ben je vooral een doener, iemand die meer vanuit de uitvoering redeneert dan vanuit het beleid.

Je snapt de dynamiek van een overheidsinstantie en de daarbij voorkomende ingewikkeldheden. Daarin weet jij echter een duidelijke koers uit te zetten en vast te houden. Je bent behendig in het bestuurlijke deel en weet te (laten) escaleren wanneer nodig.

Je bent een prettig kritische sparringpartner: voor de programmamanager en ook voor de andere betrokkenen in het Programma. Je bent een open en betrokken leidinggevende die de mensen de goede kant opstuurt. Je straalt stevigheid uit en je bent prettig in je communicatie met alle partijen waartoe je je verhoudt; zowel intern als extern. Je werkt net zo makkelijk samen met bestuurders, management en opdrachtgevers als met (project)medewerkers, inwoners, (markt)partijen en andere overheden en belanghebbenden. Daarom leg je ook makkelijk contact met je omgeving, niet alleen binnen de gemeente maar ook in de netwerken daarbuiten. Je onderhoudt je relaties ook goed.

Je hebt een afgeronde hbo+/wo opleiding – idealiter met een technische basis – en je hebt affiniteit met onderwerpen op het gebied van duurzaamheid. Het zou helemaal mooi zijn als je specifieke kennis hebt van energietransitie, aan welke kant van de tafel dan ook. Je hebt aantoonbaar meerdere jaren complexe projecten geleid en een gedegen ervaring met inspraak en samenspraak.


Je grijpt handig in als je ziet dat vraagstukken andere antwoorden nodig hebben om tot oplossingen te komen. Je ervaring doet niet af aan je nieuwsgierigheid om steeds opnieuw te onderzoeken wat er nodig is om vernieuwing te organiseren en te leiden. Je bent to the point, bent zeer geïnteresseerd in de opgave die er ligt, bent inspirerend, hebt een ’can do’ mentaliteit en je weet te verbinden.

Je bent ook flexibel en vanuit projectmanagement geredeneerd breed inzetbaar. De functie van deelprogrammamanager valt binnen de afdeling Programma’s & Projecten, en weliswaar word je nu voor deze specifieke opgave ingezet bij het Programma Duurzaamheid maar het is goed mogelijk dat je incidenteel ook betrokken wordt (nu of in de toekomst) bij een andere klussen vanuit Programma’s & Projecten.

Functie eisen

  • minimaal 4 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 8 jaar als senior projectmanager bij of in opdracht van het (lokaal) openbaar bestuur
  • minimaal een afgeronde HBO bachelor opleiding in de richting Sociale Geografie / Economie/ Bestuurskunde / Rechten / Bouwkunde of soortgelijk.
  • Je beschikt over ten minste 2 jaar relevante werkervaring in de afgelopen 5 jaar in dienst van een 50.000+ gemeente
  • Je hebt kennis en ervaring met maatschappelijk complexe projecten in wijken, je hebt affiniteit met de energietransitie en je hebt ervaring met het aansturen van een team met professionals.

Competenties

  • samenwerken (voorwaarden scheppen, actief binden)
  • omgevingsbewustzijn (strategisch handelen en actief schakelen)
  • flexibel kunnen handelen (doelgericht gedrag aanpassen)
  • stijl van aansturing professionals

Extra info

  • Van 1-10-2019 t/m 1-10-2021
  • Optie verlenging: 2 x 6 maanden
  • Ruimtelijke ordening & Milieu
  • Uren: 36 per week

Locatie

Amersfoort

Publicatiedatum

16.08.2019

Publicatie eindigt

28.08.2019

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.