Teammanager Projectmanagement (IPM)

Nieuw

Functie omschrijving

Binnen Waternet zijn wij voor de afdeling Projecten op zoek naar een teammanager Projectmanagement.

Als teammanager ben je samen met Management Team (MT) verantwoordelijk om de teams bij de afdeling Projecten te structureren en positioneren voor het verder inrichten en implementeren van IPM (Integraal Project Management). Je stuurt hiërarchisch het vakteam Projectmanagement aan, maar in de ontwikkeling richting IPM mogelijk ook tijdelijk een non-hiërarchisch team. Dit betekent dat je een hecht team vormt met je collega MT leden die de teams van projectmanagers, technisch managers, omgevingsmanagers, contractmanagers en/of managers projectbeheersing aansturen. In het MT luisteren we goed naar elkaar, staan open voor andermans adviezen en kiezen een logische lijn die recht doet aan de opgave waarvoor we staan.

Werkzaamheden

De veranderopgave raakt een aantal facetten:

  • Organisatorisch: IPM moet verder worden uitgewerkt en geïmplementeerd, inclusief uitwerking rollen, taken en verantwoordelijkheden, overlegstructuren, samenwerkingsverbanden en werkwijzen;
  • Vakinhoudelijk: er moet aandacht worden besteed aan het verder richting geven en het vakmatig ontwikkelen van de verschillende expertisegebieden binnen IPM, alsook in de gehele IPM kolom binnen Waternet. Standaardiseren en vandaaruit continu verbeteren is daarin een belangrijke opgave;
  • HR: Vanuit de opzet van IPM binnen Waternet zal voor het vakteam Projectmanagement een strategisch personeelsplan moeten worden opgezet gericht op toekomstige ontwikkelingen. Daarbij zal focus liggen op benodigde en beschikbare rollen en competenties. Dit is de leidraad voor persoonlijke en vakmatige ontwikkeling, op persoonlijke aandacht en op de inzet van de juiste mens op de juiste klus/project/vraagstuk. Dit betekent een hoeveelheid aan verschillende activiteiten, denk onder andere aan het ontwikkelen van rollen.

Je bent een zelfstarter die na een korte inwerkperiode aan de slag kan. Je bent een positief ingesteld manager die de belangen van de medewerker afstemt op de belangen van de organisatie en vice versa. Gezien de aard van de opdracht zijn wij op zoek naar een verandermanager met, zowel ervaring met IPM als met HR-lijnsturing van professionals. We vinden het belangrijk dat je besluitvaardig bent, lang wikken en wegen is niet aan jou besteed. Je bent in staat om ontwikkelingen van het team en de afdeling te stimuleren. Je kunt goed verbinding leggen met andere afdelingen binnen de organisatie, waarbij je de afdeling overstijgende organisatiedoelen helder voor ogen houdt. Je bent motiverend voor je team, jij fungeert als goed voorbeeld. Je geeft een duidelijke koers aan en je team weet dat je ontwikkeling van ze verwacht. Zij nemen daar hun eigen leiderschap in, dat hebben ze natuurlijk afgekeken van jou!

De opdrachtgever(s)

Het MT van de afdeling Projecten bestaat uit 5 teamleiders en een afdelingshoofd, die elkaar wekelijks treffen in een afdelingsoverleg. Daarin bespreekt het MT de richting van de ontwikkelingen en de uitvoering van de strategie. Daarbij stel je het belang van de afdeling of organisatie boven het belang van jouw team. Afhankelijk van je voorkeur kennisgebied maak je met je collega teamleider afspraken over de taakverdeling. Inhoudelijke kennis van het IPM gedachtegoed is noodzakelijk. De organisatie is sterk in verandering en de genoemde samenwerking geeft hierin de gewenste flexibiliteit.

De afdeling Projecten is volop bezig met het realiseren van projecten in de waterwereld. Denk aan innovatieve projecten zoals IJburg Strandeiland, de bouw en renovatie van waterzuiveringsinstallaties, drinkwaterproductielocaties, gemalen, pompstations, dijkverbetering- en waterinrichtingsplannen in het verzorgingsgebied van waterschap Amstel- Gooi en Vecht.

Functie eisen

  • Minimaal WO- werk- en denkniveau + een HBO opleiding afgerond, bij voorkeur een opleiding in een technische richting.
  • Je hebt minimaal 10 jaar inhoudelijke werkervaring in integrale projecten of ervaring bij een (kleiner) bureau en/of projectenafdeling van een waterschap of Rijkswaterstaa
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare kennis en ervaring met het leidinggeven aan projectmanagement teams als HR manager of resultaatmanager.
  • Ruime kennis en aantoonbare ervaring met organisch veranderen en positioneringsvraagstukken. Hiervoor graag minimaal twee casussen aangeleverd.
  • Je hebt relevante projectmanagement trainingen/ opleidingen gevolgd zoals bijvoorbeeld IPMA en Prince2
  • De kandidaat is ervan op de hoogte dat de kandidaat na een jaar kan worden overgenomen door Waternet en is hier ook toe bereid
  • 10 jaar management ervaring in of namens (mag ook als inhuurkracht) een ambtelijke, politiek gedreven organisatie zoals een waterschap, een gemeente, de rijksoverheid of een provinciale overheid.
  • Ervaring met assetmanagement, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, procesautomatisering, civiele techniek en/ of bouwkunde.
  • In bezit van VCA VOL
  • In bezit van relevante projectmanagement trainingen/ opleidingen zoals IPMA C/B, PMI PMP of gelijkwaardig.

Competenties

  • Verbinden: medewerkers motiveren, verbinden en de samenwerking stimuleren in alle lagen van de organisatie.
  • Duidelijk communiceren: goed je eigen mening kunnen onderbouwen met heldere argumenten. Ideeën en informatie in heldere en correcte taal schriftelijk en/of mondeling uitdrukken, zodat de essentie bij anderen overkomt.
  • Leiderschap: Taakgericht leiding geven, je kunt een team aansturen, overtuigen en klantgericht werken.
  • Resultaatgericht: handelingen richten op het daadwerkelijk realiseren van de beoogde resultaten. Heeft helder beeld van wederzijdse verwachtingen en doelstellingen en vertaald deze naar duidelijke concrete acties.
  • Efficiënt en doelgericht werken: volgens een gestructureerd plan werken, het werk overzien, prioriteiten stellen deze kunnen bijstellen zonder het doel uit het oog te verliezen.
  • Analytisch vermogen; onderscheid maken tussen hoofden bijzaken, voor de hand liggende verbanden zien. Legt verbanden tussen gegevens, onderscheidt geconstateerde feiten, mogelijke oorzaken en mogelijke gevolgen, zoekt de factoren die een rol spelen en zet deze op een rij.
  • Stressbestendig. je bent in staat om onder tijdsdruk te kunnen werken en je kunt goed schakelen.
  • Sensitiviteit (bestuurlijk en organisatie): doorzien van complexe situaties en makkelijk je weg vinden in een politiek-bestuurlijke omgeving.

Extra info

  • Aantal uren per week 36 uur
  • Aantal FTE 1 FTE
  • Startdatum Zo spoedig mogelijk na gunning
  • Einddatum 12 maanden
  • Mogelijkheid tot verlenging ja

Locatie

Amsterdam

Publicatiedatum

24.11.2022

Publicatie eindigt

05.12.2022

Contactpersoon

Sen

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.