Senior projectmanager Amsterdams gebiedsontwikkeling

Nieuw

Functie omschrijving

In de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp wordt Weespersluis ontwikkeld. Het project is gestart vóór de ambtelijke samenvoeging tussen Weesp en Amsterdam en valt derhalve buiten het Amsterdamse plaberum en de Amsterdamse systematiek. Bijzonder is dat het grondeigendom volledig bij de GEM, het consortium van marktpartijen, ligt. In Weespersluis komen in totaal 2750 koopwoningen in het dure segment. De wijk bestaat uit 3 deelgebieden met verschillende woningtypen, er zijn een school, BSO, buurtkamer en een sporthal ontwikkeld, een KDV is in voorbereiding en centraal komen een supermarkt en een gezondheidscentrum. Er wordt een eigen verbindingsweg met de A1 aangelegd. Het project wordt ontwikkeld per deelgebied. Er zijn inmiddels ca 550 koopwoningen opgeleverd en er zijn nog eens 600 woningen vergund. De GEM heeft een tweede bouwstroom op gang gebracht in 2020. Het college van Weesp heeft ingestemd met een allonge die extra woningbouw mogelijk maakt: de realisatie van 150 sociale en 50 dure woningen. Amsterdam heeft bovendien ambtelijk afspraken gemaakt om na de fusie nog verder te verdichten en nog eens ca 600 woningen plus maatschappelijke voorzieningen mogelijk te maken.
Voor dit project zoeken wij een ervaren Senior projectmanager die integraal (eind)verantwoordelijk is voor alle aspecten, het aansturen van het projectteam Weespersluis, het voorzitten van diverse overleggen, de afstemming op bestuurlijk niveau, de afstemming met GEM Bloemendalerpolder. De Senior projectmanager wordt ondersteund door een projectmanager, een planningsadviseur en een secretaresse. Daarnaast wordt de Senior projectmanager ondersteund door het Ingenieursbureau, Ruimte en Duurzaamheid en Grond en Ontwikkeling. Er vindt regulier overleg plaats tussen de ontwikkelaar en de projectmanagers over de voortgang en het nakomen van gemaakte afspraken. De projectmanagers adviseren de verantwoordelijke wethouders en begeleiden de bestuurlijke besluitvorming binnen de gemeente. De projectmanagers begeleiden het bestuurlijk overleg tussen de gemeente en de ontwikkelaar. Ook met de ambtelijke opdrachtgever vindt regulier overleg plaats.

Werkzaamheden

Voor 2022 zal het projectteam daarom aan de slag gaan met:
  • het ambtelijk toetsen en controleren van de ontwerpen voor nieuwe deelplannen en deelprojecten; de SUOK, bestemmingsplan, exploitatieplan en aanvullende afspraken vormen het kader;
  • het begeleiden en controleren van de realisatie van infrastructuur en openbare ruimte zoals de rondweg (Waterlinie), de herstructurering van de Korte Muiderweg, de rotonde Leeuwenveldseweg, water, twee parken en natuurgebied het Breedland;
  • onderzoek naar en het planologisch mogelijk maken van de extra woningbouw en maatschappelijke voorzieningen - onderzoek naar en uitwerken van enkele locaties langs de Korte Muiderweg die niet in eigendom zijn bij de GEM of nog geen bestemmingsplan kennen;
  • het bijbehorende omgevingsmanagement; nu er meer woningen worden opgeleverd heeft de gemeente te maken met meer inwoners die midden in een wijk in aanbouw wonen. Betrekken van inwoners, managen van verwachtingen, verkeersveiligheid, het scheiden van bouw- en woonverkeer vragen permanent aandacht;
  • tot slot vraagt de fusie tussen de gemeente Weesp en Amsterdam veel aandacht van het projectteam omdat zaken als vergunningverlening, beheer en onderhoud, eigenaarschap maar ook beleid en bestuur goed moeten worden geïntegreerd en overgedragen.

De opdrachtgever(s)

De opdrachtgever(s) Het cluster Ruimte en Economie staat voor het creëren van de ruimtelijke en economische randvoorwaarden die nodig zijn om Amsterdam tot een sterke metropool uit te laten groeien. Dit doet het cluster vanuit opgaven in de ruimtelijke economische sector van zowel het college als ook de bestuurscommissies van de stadsdelen en met en voor de huidige en toekomstige bewoners, bedrijven en bezoekers. Zo is en blijft de stad goed bereikbaar, is Amsterdam duurzaam en biedt het alle mogelijkheden voor goede leefmilieus en optimale ontwikkeling van de economie. Belangrijk is dat er aandacht is voor alle schaalniveaus, van portiek tot de gehele metropool. Het Cluster Ruimte en Economie omvat 13 onderdelen met een grote diversiteit aan onderwerpen.

Organisatieonderdeel Grond en Ontwikkeling geeft vorm aan de groei en ontwikkeling van Amsterdam en realiseert daarmee gemeentelijke doelstellingen op het terrein van gebieds- en vastgoedontwikkeling. De kerntaken zijn: het bouwrijp maken van gemeentelijke grond en het in erfpacht uitgeven daarvan; het beheer van onroerend goed en financieel-economische begeleiding en management van ruimtelijke projecten.

Functie eisen

  • beschikt minimaal over een wo werk- en denkniveau.
  • minimaal zeven tot tien jaar relevante werkervaring met omvangrijke en/of complexe fysiekruimtelijke projecten in de Gebiedsontwikkeling.
  • aantoonbare ervaring en netwerk binnen Amsterdamse Gebiedsontwikkeling.
  • zeven tot tien jaar ervaring met leidinggeven aan projectteams of projectorganisaties van professionals.
  • een goed gevoel voor ambtelijke en bestuurlijke verhoudingen en aantoonbare ervaring met het werken in directe opdracht van politieke bestuurders.
  • heeft een netwerk in Weesp.
  • heeft van kennis van de gebiedsontwikkeling in Weesp.
  • voldoet ook aan het onderstaand profiel:
    • organiseert het proces op kwaliteit en resultaat;
    • beschikt over een coachende stijl van leidinggeven en heeft hier een training/opleiding voor gevolgd;
    • heeft ervaring met het maken van heldere en haalbare afspraken over financiën, organisatie, planning, informatie en communicatie;
    • heeft ervaring met het organiseren van het proces met belanghebbenden en betrokken partijen, zoals bewoners en (toekomstige) gebruikers en private partijen.

Extra info

• Startdatum: 01-07-2022
• Einddatum: 30-06-2023
• Werklocatie: Weesperstraat, 430, 1018DN, AMSTERDAM
• Aantal fte: 1
• Aantal uren per week: 32 - 36
• Optioneel tot verlenging conform duur werkzaamheden: ja

Locatie

Amsterdam

Publicatiedatum

18.05.2022

Publicatie eindigt

30.05.2022

Contactpersoon

Foeken

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.