Manager Projectbeheersing Tijdelijke Tolheffing / Vrachtwagenheffing

Nieuw

Functie omschrijving

De projecten waar jij je op richt zijn de wegbeheertaken binnen Vrachtwagenheffing en Tijdelijke Tolheffing. Begin 2022 krijgt Rijkswaterstaat opdracht van DGMo (beleid) om uitvoering te geven aan de wegbeheertaken die behoren bij het realiseren van

  • Tijdelijke Tolheffing op twee locaties in het hoofdwegennetwerk, te weten ter hoogte van Blankenburgverbinding en ter hoogte van de verlengde A15 tussen knooppunt Ressen en de aansluiting met de A12 (ViA15);
  • Daarnaast zal Rijkswaterstaat in de tweede helft van 2022 opdracht krijgen voor het realiseren van de wegbeheertaken die behoren bij het realiseren van Vrachtwagenheffing. Vrachtwagenheffing zal gaan gelden op het hele Hoofdwegennet, een groot deel van het provinciaal wegennet en op enkele grote gemeentelijke wegen in Nederland. Daarmee sluit Nederland aan op soortgelijke heffingen in de buurlanden.

E.e.a. is beschreven in door RWS opgestelde plannen van aanpak voor Vrachtwagenheffing en Tijdelijke Tolheffing en zoals door DGMo beschreven wordt in de Realisatieplannen van Tijdelijke Tolheffing en Vrachtwagenheffing.

Voor beide stelsels is beleid (DGMo) voor RWS de opdrachtgever. De voorbereiding, realisatie en exploitatie zal worden gedaan door een samenwerking tussen vier uitvoeringsorganisaties, te weten Rijkswaterstaat, CJIB, RDW en ILT en de opdrachtgever DGMo. RDW vervult daarbij de rol van tolheffer. RWS zal na opdracht voor Tijdelijke Tolheffing en Vrachtwagenheffing de uitvoering van haar deel ter hand nemen onder de functionele aansturing van RDW die als tolheffer de functionele regie heeft over de uitvoering van zowel Tijdelijke Tolheffing als Vrachtwagenheffing
Binnen Rijkswaterstaat is er een compact kernteam conform IPM-structuur die de interne dienstonderdelen binnen RWS aanstuurt tbv de voorbereiding en uitvoering van de in de opdracht verkregen wegbeheertaken voor Tijdelijke Tolheffing en Vrachtwagenheffing. Daarnaast heeft dit team de contacten met de andere uitvoeringsorganisaties en de opdrachtgever.
De MPB-er maakt onderdeel uit van dit kernteam.

Je bent verantwoordelijk voor het integrale beheersproces binnen de projecten Tijdelijke Tolheffing en Vrachtwagenheffing. Kernwoorden voor deze opdracht zijn: professioneel, voorspelbaar, betrouwbaar, proactief, onafhankelijk en kritisch. Je focus ligt op de processen scope, tijd, geld, risico, planning, informatie, kwaliteit en documentatie in alle verschillende project fases. Het is jouw taak om deze aspecten goed in te vullen. Efficiënte processen en analytische medewerkers zijn nodig om de complexe werkzaamheden van Rijkswaterstaat in goede banen te leiden. Jij maakt als manager Projectbeheersing het verschil in de planning, beheersing en uitvoering van de (deel)projecten. Dankzij jouw aansturing van de projectbeheersprocessen kan jullie projectteam het project gestructureerd beheersen.

Binnen Rijkswaterstaat werken we in multidisciplinaire teams; voor elke opdracht die we uitvoeren werken we met een Integraal Projectmanagement Model - team (IPM-team). De vijf disciplines binnen dit team zijn Projectmanagement, Projectbeheersing, Omgevingsmanagement, Technisch management en Contractmanagement. De discipline Projectbeheersing valt onder de verantwoordelijkheid van de manager Projectbeheersing.

Als ideale manager Projectbeheersing heb je jouw project op orde en zorg je voor verbinding in het team. Je weet blinde vlekken binnen de verschillende projectbeheersingsaspecten te signaleren en te benoemen. Hiermee help je het team bij het behalen van het projectresultaat en zorg je voor verantwoording naar de opdrachtgever. De rol van manager Projectbeheersing is ambivalent omdat je het team op een aantal onderdelen faciliteert, en op weer andere onderdelen juist controleert op het naleven van de gemaakte afspraken.

Werkzaamheden

Je maakt analyses op de verschillende projectbeheersingsaspecten en de samenhang daartussen. En geeft leiding aan- en werkt samen met een team van adviseurs, projectleiders en projectmanager. De benodigde projectbeheersingsproducten omschrijf je volgens de afgesproken specificaties en je bewaakt de aanlevering van deze producten. Je rapporteert conform afgesproken rapportagelijnen over voortgang op inhoud en budget, kwaliteit (en afwijkingen) en risico’s.
Zie je kansen en verbetermogelijkheden? Dan zet je je netwerk in om verbeteringen te initiëren en te implementeren binnen de organisatie.
Naast het leiding geven ben je ook een sparringpartner voor de projectmanager, de opdrachtgever en de andere IPM teamleden als het gaat om projectbeheersing en -sturingsaspecten. Je bent medeverantwoordelijk voor het projectresultaat en eindverantwoordelijk voor de beheersing van de projecten. Je bent in staat om de overige IPM teamleden (project-, contract-, technisch- en omgevingsmanager) effectief te beïnvloeden. Je hebt ruim voldoende ervaring en kennis van de andere disciplines binnen het project, zijnde projectmanagement, contractmanagement, technisch management en omgevingsmanagement, om waar nodig sturend op te treden.
Als nodig maak je gebruik van de aanwezige informatie- en escalatielijnen naar de lijnorganisatie.

De projecten Tijdelijke Tolheffing en Vrachtwagenheffing wijken af van reguliere aanleg- en of onderhoudsprojecten binnen Rijkswaterstaat op o.a. het punt van samenwerking met andere uitvoeringsorganisaties buiten Rijkswaterstaat en de te leveren producten. Rijkswaterstaat is een van de uitvoerende partijen naast de andere uitvoerende partijen RDW, CJIB en ILT. Samen realiseren zij de afgesproken producten. Het managen van de koppelvlakken is daarin een belangrijk aandachtspunt. De (deel)producten die Rijkswaterstaat levert zijn verschillend van aard. Sommigen zijn civieltechnisch van aard, zoals het plaatsen van wegportalen, maar sommigen zijn ook opgaven in de zin van coördinatie in samenwerking tussen wegbeheerders of meer ICT-gerelateerd zoals een koppeling tussen informatiesystemen.

De opdrachtgever(s)

ijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.
De regie en coördinatie voor de wegbeheertaken die behoren bij het invoeren van Tijdelijke Tolheffing en Vrachtwagenheffing zijn ondergebracht bij Rijkswaterstaat het dienstonderdeel Verkeer- en watermanagement. Ten behoeve van deze regie en coördinatie is een kernteam ingericht bij dit dienstonderdeel. De manager projectbeheersing maakt onderdeel uit van dit kernteam.

Functie eisen

  • beschikt minimaal over een afgeronde HBO opleiding bedrijfskunde of (programma)management en organisatieadvies. Of vergelijkbaar HBO niveau blijkend uit min. 5 jaar ervaring in de rol van bijvoorbeeld projectbeheerser binnen programmamanagement.
  • kennis van en minimaal 5 jaar ervaring met integrale projectbeheersing en IPM systematiek
  • kennis en ervaring met werkvelden financieel, Plannings-, kwaliteits-, informatie-, risico- en kansen-management.
  • ervaring met managementycyclus en (bij)sturing van programma's via begrotings en verantwoordingsrapportages.
  • beschikt over leidinggevende ervaring op gebied van sturing op programma's en (deel)projecten.

Competenties

  • Je werkt graag in teamverband waarbij je oog hebt voor de relaties met andere (kennis)disciplines en geeft constructieve feedback aan de groep
  • Je bent flexibel en in staat om verschillende gedragsstijlen te hanteren, je krijgt energie van het werken in een dynamische omgeving
  • Je hebt een duidelijk inzicht in je eigen sterktes en zwaktes en kijkt vooruit door zelf voorstellen te doen in het kader van jouw persoonlijke ontwikkeling.
  • Je begrijpt het klimaat en de cultuur en je bent je bewust van de (in)formele regels, verschillende posities, ontwikkelingen, gevoeligheden en krachtenvelden binnen en buiten de organisatie en handelt ernaar

Extra info

  • Startdatum 1-2-2022
  • Einddatum 31-12-2022
  • Optie tot verlenging Ja
  • Aantal uur per week 32,00
  • Aantal posities 1

Locatie

Utrecht

Publicatiedatum

19.01.2022

Publicatie eindigt

22.01.2022

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.