Data-architect

Nieuw

Functie omschrijving

Als data-architect werk je samen met de informatie-architecten van de afdeling I&A. Op het gebied van datamanagement zijn er nog diverse stappen te zetten. HDSR ziet haar data steeds meer als een belangrijke asset. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de datakwaliteit, het inrichten van data governance en het opzetten van een data-infrastructuur voor BI en analyse. Met als ambitie om asset georiënteerd te werken, dat wil zeggen dat in onze processen en systemen onze ‘waterassets’ centraal staan. Met waterassets worden de afvalwaterobjecten (afvalwaterzuiveringen, -gemalen en persleidingen) en de oppervlaktewatersysteemobjecten (watergangen, kunstwerken en waterkeringen) bedoeld. Dit is nog volop in ontwikkeling. We zijn bijvoorbeeld bezig met de implementatie van een HDSR gegevenswoordenboek, het inrichten van een data-infrastructuur voor BI en analyse en het opzetten van een zogenaamde Object Type Library, zeg maar een wegwijzer voor geautomatiseerde systemen om data en informatie van onze water assets uit te kunnen wisselen. Hier liggen kansen voor jou als data-architect om een belangrijke bijdrage te leveren!

De ambitie om data gedreven en asset georiënteerd te werken dient verdere uitwerking te krijgen. Een data- en asset georiënteerde architectuur is hierbij een belangrijk fundament. Deze architectuur geeft een beeld van zowel de huidige als de gewenste situatie. De focus ligt op de data-architectuur, met de raakvlakken naar de processen die de data genereren of gebruiken (procesarchitectuur) en de systemen die de data opslaan of ontsluiten (informatiearchitectuur). Zowel conceptueel als fysiek. Daarnaast geeft de architectuur:

  • Inzicht in de informatiedomeinen die we onderkennen als basis voor een effectieve datamanagement organisatie;
  • Inzicht in de wijze waarop het datalandschap is ingericht / is georganiseerd:
  • Welke data wordt in welk systeem / bron vastgelegd;
  • Eigenaarschap van data en systemen;
  • Gebruik van en toegang tot data;
  • Een structuur voor een IT landschap, waarin assets van HDSR centraal staan en gegevens over assets eenvoudig kunnen worden geïntegreerd in een ‘asset beeld’;
  • Inzicht in de benodigde systeemintegratie en bijbehorende oplossingen;
  • Ondersteuning bij concrete projecten die bijdragen aan data gedreven en asset georiënteerd werken, zoals het gegevenswoordenboek, BI/data-infrastructuur, de Object Type Library (OTL), het Onderhoud Beheer Systeem (OBS) en de Common Data Environment (CDE).

Als data-architect analyseer, ontwikkel en beschrijf je de architectuur en onderliggende project architecturen. De architectuur is enerzijds een middel tot sturing voor informatiemanagement en de implementatie van projecten. Anderzijds geeft architectuur de inhoudelijke kaders, waarbinnen besluiten kunnen worden genomen op het gebied van informatievoorziening en toepassing van technologie. Je bent als architect ambassadeur van de architectuur, je maakt consequenties van besluiten inzichtelijk. Ook ben je aanspreekpunt voor verschillende partijen, houd je rekening met de verschillende belangen. Je maakt gebruik van en werkt mee aan de ontwikkeling van de HDSR enterprise architectuur en het werken met architectuur bij het waterschap.

De opdrachtgever(s)

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zorgt voor veilige dijken, schoon water en droge voeten in het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is één van de 21 waterschappen in Nederland. Het waterschap is, net als een gemeente, een lokale overheid. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) bestaat uit een algemeen bestuur, een college van Dijkgraaf en Hoogheemraden en meer dan 500 medewerkers.
HDSR is in transitie om voorbereid te zijn op de veranderende opgaves die van buitenaf op haar af komen. HDSR staat voor een grote opgave: in de komende jaren zal zij een forse inspanning doen en bijdragen aan het Hoog Water Beschermingsprogramma. Dit maakt dat er aanzienlijke projecten gestart zijn en worden.

Afdeling
De afdeling Informatiemanagement & Automatisering (I&A) bestaat uit ca. 54 professionals die zorgdragen voor een belangrijk deel van de informatievoorziening van HDSR. De afdeling bestaat uit een I-team en een A-team. Binnen het I-team vind je het Bedrijfsbureau (PMO en financieel-, contract- en service management), de projectleiders, architecten, analisten en enkele applicatiediensten (zoals: Informatiebeheer, Geografische Informatievoorziening, Business Intelligence en Zaakgericht werken). Binnen het A-team zijn de collega’s van de Service Desk en de product owners en teams van de IT-diensten Infrastructuur en Werkplek werkzaam.

De I&A afdeling zit middenin een interessante en uitdagende professionaliseringsslag. Deze beweging heeft ervoor gezorgd dat er nieuwe samenwerkingsverbanden zijn ontstaan in de vorm van IT-diensten en dat de teams op een agile manier zijn gaan werken.

Functie eisen

  • Een afgeronde opleiding op minimaal HBO bachelor niveau;
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 10 jaar als (business-, informatie- of data-) analist of -architect;
  • Beschikbaar uiterlijk per 1 maart 2022 voor minimaal 32 uur per week;
  • Aantoonbare werkervaring in een overheids- of engineering organisatie
  • Aantoonbare kennis van én werkervaring met data-integratie
  • Aantoonbare kennis van én werkervaring met projectmatig werken, advisering en verandermanagement in complexe organisaties
  • Aantoonbare kennis van én werkervaring met (data-)architectuurmethoden en -technieken en overheidsreferentie architecturen NORA, GEMMA of WILMA

Competenties

Wij zoeken iemand die beschikt over een sterk analytisch en conceptueel denkvermogen. Als persoon heb je uitstekende adviesvaardigheden op strategisch niveau. In deze opdracht creëer je inzicht en behoud je het overzicht. Je ontrafelt complexiteit en reduceert deze tot eenvoud.

Daarnaast zijn de volgende competenties ook belangrijk:

  • Innovatief, ondernemend en je denkt ‘out of the box’;
  • Je bent sturend en overtuigend, maar staat ook open voor input van anderen;
  • Je bent pragmatisch en oplossingsgericht en realiseert je dat architectuur een middel en geen doel op zich is;
  • Je bent gericht op samenwerking;
  • Je bent gewend om meerdere belangen te kunnen dienen en maakt daarbij gebruik van de nodige bestuurlijke- en organisatiesensitiviteit;
  • Je communiceert en presenteert duidelijk, feitelijk en kernachtig, zowel mondeling als schriftelijk in de Nederlandse taal.

Extra info

  • Duur 11 maanden
  • Optie tot verlenging Nee
  • Uren per week 32-36
  • Start Uiterlijk 1 maart 2022

Locatie

Houten

Publicatiedatum

13.01.2022

Publicatie eindigt

17.01.2022

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.