Senior Omgevingsjurist Wet natuurbescherming / stikstof

Nieuw

Functie omschrijving

De provincie Gelderland heeft een belangrijke rol in het natuurbeheer. De provincie is bevoegd gezag op grond van de Wet natuurbescherming, maakt beleid voor de bescherming van de natuur in het algemeen en in het bijzonder voor de aanpak van stikstof en ziet toe op de kwaliteit van de uitvoering van dat beleid door de partners in het natuurbeheer.

De taken zijn ondergebracht bij het programma Natuur en bij het specifieke programma Gelderse Maatregelen Stikstof. Wij zoeken een bestuurlijk-juridisch adviseur die deze programma’s op alle fronten ondersteunt, zowel op strategisch als beleidsmatig niveau als in concrete uitvoeringskwesties. De werkzaamheden variëren van toepassing en uitleg van de Wet natuurbescherming, toetsing en uitleg van het provinciale natuurbeleid (Gelders Natuurnetwerk) tot bijdragen aan de totstandkoming van beleid rondom en uitleg en uitvoering van het Programma Gelderse Maatregelen Stikstof. Je inbreng is zowel op landelijk niveau als binnen de provincie.

Je inzet is gemiddeld 32 uur per week en kan deels vanuit huis of elders worden geleverd voor zover de werkzaamheden dat toestaan. Bij iedere optie tot verlenging wordt het aantal uren per week opnieuw bepaald op basis van het te verwachten werkaanbod voor de volgende zes maanden.

NB je inzet betreft niet de taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving van de Wet natuurbescherming. Deze zijn op een andere plek in de organisatie belegd. Fungeren als vraagbaak voor stikstof- en natuurkwesties in vergunningverlening en het ophalen van ervaringen voor terugkoppeling naar beleid hoort er echter wel bij.

Werkzaamheden

Het Programma Gelderse Maatregelen Stikstof beslaat een groot deel van de werkzaamheden: de ontwikkeling van een samenhangend pakket aan stikstof reducerende en natuur verbeterende maatregelen, provincie-breed voor alle N2000 gebieden en in afstemming met de landelijke aanpak.

Inbreng van specifieke juridisch kennis van het natuurbeschermingsrecht, ontwikkeling van redeneerlijnen voor vergunningverlening en bijbehorende procedures, afstemming met vergunningverleners en met ecologische adviseurs en ophalen van kennis uit de N2000 gebieden en bijbehorende gebiedsprocessen. Dit betreft naast de toepassing en uitleg van de Wet natuurbescherming ook zaken als een stikstofbank, planologische vraagstukken, onteigeningsvraagstukken, nadeelcompensatie en het opstellen en beoordelen van overeenkomsten en beleidsregels.

Een ander bestanddeel van de werkzaamheden betreft ondersteuning van de taken die de provincie uit moet voeren op grond van de Wet natuurbescherming binnen het beleidsprogramma Natuur. Voor de in Gelderland gelegen Natura 2000 gebieden stelt de provincie beheerplannen op en bij de totstandkoming van deze plannen is de juridisch adviseur nauw betrokken, zowel inhoudelijk als procesmatig. Daarnaast fungeert de juridisch adviseur ook als vraagbaak voor uiteenlopende kwesties die zich voordoen in de uitvoering van het natuurbeleid en de maatregelen in de beheerplannen.

Verder lever je desgevraagd een vakinhoudelijke bijdrage aan andere taken van de afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken.

Functie eisen

  • de afgelopen twee jaar niet in loondienst geweest van provincie Gelderland.
  • beschikt aantoonbaar over een afgeronde academische opleiding Nederlands Recht.
  • beschikt aantoonbaar over minimaal 3 jaar ervaring (opgedaan in de periode 2015 - heden) als senior bestuurlijk-juridisch adviseur op het gebied van de Wet natuurbescherming, zowel op beleidsniveau als op uitvoeringsniveau (niet zijnde vergunningverlening, toezicht of handhaving).
    • Benoem en beschrijf concreet (geen abstracte termen) in uw toelichting de ervaring waaruit blijkt dat u aan deze eis van minimaal 3 jaar ervaring voldoet. Graag specifiek aandacht voor zowel beleidsniveau als uitvoeringsniveau.
  • beschikt aantoonbaar over minimaal 3 jaar ervaring (opgedaan in de periode 2015 - heden) als senior bestuurlijk-juridisch adviseur op het gebied van de aanpak stikstof, zowel op programmaniveau als op uitvoeringsniveau.
    • Benoem en beschrijf concreet (geen abstracte termen) in uw toelichting de ervaring waaruit blijkt dat u aan deze eis van minimaal 3 jaar voldoet. Graag specifiek aandacht voor zowel programmaniveau als uitvoeringsniveau.
  • beschikt aantoonbaar over ervaring als bestuurlijk-juridisch adviseur op het gebied van de aanpak stikstof, aan te tonen met praktijkvoorbeelden.
    • Note: Onder advisering verstaan wij de volgende werkzaamheden: ondersteuning van de jaarlijkse monitoring en herziening van het Programma op juridisch en inhoudelijk vlak, zowel op het niveau van het Programma als op gebiedsanalyse-niveau.
  • beschikt aantoonbaar over ervaring (opgedaan in de periode 2015 - heden) als juridisch adviseur op het gebied van het opstellen van beheerplannen voor Natura 2000 gebieden, zowel inhoudelijk als procedureel, aan te tonen met praktijkvoorbeelden.
    • Note: Onder adviseren verstaan wij de volgende werkzaamheden: het schrijven van juridische onderdelen van beheerplannen, het begeleiden van de procedure van ter inzage legging, behandelen van zienswijzen, bijstellen van plannen, behandeling van beroepen etc.
  • beschikt aantoonbaar over ervaring (opgedaan in de periode 2015 - heden) als juridisch adviseur op het gebied van de uitvoering van beheerplannen voor Natura 2000 gebieden (niet zijnde vergunningverlening, toezicht of handhaving), aan te tonen met praktijkvoorbeelden.
    • Note: Onder adviseren op het gebied van uitvoering verstaan wij de volgende werkzaamheden: alle juridische aspecten die in de gebiedsprocessen naar voren komen. Deze betreffen naast de Wet natuurbescherming ook stikstofvraagstukken, planologische vraagstukken, onteigeningsvraagstukken, nadeelcompensatie en het opstellen en beoordelen van overeenkomsten.
  • beschikt aantoonbaar over ervaring als juridisch adviseur bij of voor een Provincie, aan te tonen met praktijkvoorbeelden.

Competenties

  • Communicatieve vaardigheden: Je bent in staat tot het overdragen en ontvangen van boodschappen in woord, geschrift en non-verbaal.
  • Samenwerken (intern en extern): Je levert een bijdrage aan een gezamenlijk resultaat, ook wanneer de samenwerking een onderwerp betreft dat niet direct van persoonlijk belang is.
  • Initiatief/pro actief: Je signaleert kansen en handelt daarnaar. Hiermee begin je liever uit jezelf, dan dat je passief afwacht.
  • Resultaatgerichtheid: Je formuleert doelstellingen helder, concreet en meetbaar en maakt duidelijke afspraken. Je houdt zicht op de voortgang, rapporteert en informeert daarover. Je denkt vooruit.
  • Bestuurs-sensitiviteit: Je anticipeert op en onderkent het belang van gebeurtenissen die van invloed zijn op het bestaande beleid en het handelen van politiek-bestuurlijke verantwoordelijken.

Extra info

  • Startdatum 03-01-2022
  • Einddatum 31-12-2022
  • Optie tot verlenging 4 x 6 maanden
  • Uren per week gemiddeld 32 uur

Locatie

Arnhem

Publicatiedatum

21.11.2021

Publicatie eindigt

03.12.2021

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.