Programmamanager / procesverbeteraars OSA

Nieuw

Functie omschrijving

Als tijdelijk gezicht van het programma Peilbesluiten ben je gedreven om sturing te geven aan de vraagstukken van het programma. Je brengt met het team in kaart wat er op de korte en langere termijn nodig is, gaat prioriteren, en kijkt naar zowel inhoud als proces. Je zet acties in gang en doet dat samen met het team en met draagvlak van andere betrokken teams en afdelingen. Ook zorg je voor de gewenste bestuurlijke afstemming.

Jij bent de enthousiaste en coachende motor van het programma. Je weet betrokkenen te motiveren, bent goed in het verbinden van mensen, kan keuzes maken en houdt overzicht.

Om het programma op korte en langere termijn goed in te bedden in de organisatie breng je het huidige, maar vooral ook het gewenste, proces in beeld en kom je met suggesties voor verbetering.

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan uit een rol als procesontwikkelaar en uit het verbeteren en optimaliseren van het gewenste werkproces van de peilbesluiten zodat er een uitvoerbaar programma ontstaat voor de korte en langere termijn.

Het programma Peilbesluiten is nauw verbonden met andere programma’s en met andere afdelingen van HDSR. Dat betekent dat de taken van de procesontwikkelaar onder meer bestaan uit een netwerkanalyse, beschrijving van de gewenste opdracht (doelen, activiteiten) van het programma Peilbesluiten en het genereren van overzicht van knelpunten en oplossingen. De informatie hiervoor haal je op uit gesprekken met direct betrokkenen die actief zijn in het programma of die opdracht geven tot peilbesluiten. Vanuit jouw rol bied je perspectief en geef je de mogelijkheden voor het vervolg.

Ook verwachten we van jou advies over het proces rondom de totstandkoming van (interne) besluitvorming van de opgaves, de gewenste opdracht van het programma peilbesluiten en de rol / mandaten van de verschillende actoren in het ‘netwerk’ rond dit programma.

Je helpt het team, kortom, bij het krijgen van inzicht en overzicht op de opgaves vanuit de veranderingen in de omgeving. De behoefte hieraan is ontstaan door tijdelijke uitval van de programmamanager en tegelijkertijd beperkte beschikbare capaciteit in dit programma, terwijl er een aanhoudende vraag aan het programma is om resultaten te leveren.

Verder zorg je dat de projectleiders ook in het hier en nu resultaten boeken. Jij zorgt dat ze op schema liggen en bewaakt de scope, inzet en resultaten. Waar nodig stuur je bij. Daarnaast borg je de samenhang in het programmateam. Deze uitdagingen leveren jou en het team energie op.

De opdrachtgever(s)

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zorgt voor veilige dijken, schoon water en droge voeten in het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is één van de 21 waterschappen in Nederland. Het waterschap is, net als een gemeente, een lokale overheid. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) bestaat uit een algemeen bestuur, een college van Dijkgraaf en Hoogheemraden en meer dan 500 medewerkers.

HDSR is in transitie om voorbereid te zijn op de veranderende opgaves die van buitenaf op haar af komen. HDSR staat voor een grote opgave: in de komende jaren zal zij een forse inspanning doen en bijdragen aan het Hoog Water Beschermingsprogramma. Dit maakt dat er aanzienlijke projecten gestart zijn en worden.

Wat doet OSA?
Wat betekent klimaatverandering voor ons waterschap? Hoe gaan we de ambities van ons bestuur op het gebied van duurzaamheid vertalen naar een uitvoerbaar programma? Wat is de bijdrage van natuurvriendelijke oevers aan het bereiken van de doelen van gezond water? Hoe werken we samen met agrariërs aan het verminderen van de bodemdaling in het veenweidegebied?

Zo maar een paar voorbeelden van waar we bij OSA mee bezig zijn. Want OSA heeft scherp zicht op ontwikkelingen (O) die op ons waterschap afkomen, helpt de gewenste strategische (S) lijn te ontwikkelen én adviseert (A) de organisatie en bestuur.

Functie eisen

  • Minimaal een afgeronde opleiding op WO niveau;
  • Minimaal 10 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van planvormingsprocessen of ruimtelijke ordeningsvraagstukken;
  • Beschikbaar vanaf uiterlijk 12 juli 2021;
  • Een afgeronde opleiding op WO niveau in de richting Organisatiekunde of Ruimtelijke Ordening
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met procesverbeteringen in de afgelopen 8 jaar (benoem dit duidelijk in het cv)
  • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring in een politiek bestuurlijke omgeving in de afgelopen 8 jaar
  • Startdatum per 1 juli 2021

Competenties

  • Je staat stevig in je schoenen en hebt natuurlijk overwicht;
  • Je voelt je thuis in complexe (overheids)organisaties en bestuurlijke omgevingen;
  • Je stelt je op als verbinder binnen de organisatie;
  • Je kunt goed luisteren en je bent in staat mensen te motiveren;
  • Je bent een resultaatgerichte aanpakker en hebt oog voor proces;
  • Je hebt goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk;
  • Je bent in staat om plannen om te zetten in concrete acties.

Extra info

  • Duur 6 maanden (tot 31 december 2021)
  • Optie tot verlenging 2 maal 6 maanden
  • Uren per week 20 -24
  • Start Uiterlijk 12 juli

Locatie

Houten

Publicatiedatum

16.06.2021

Publicatie eindigt

21.06.2021

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.