Data governance manager

Nieuw

Functie omschrijving

Ruim 1100 medewerkers werken op diverse beleidsterreinen samen aan een beter en mooier Gelderland voor bijna twee miljoen inwoners. De grootste provincie van Nederland is als overheidsorganisatie en als werkgever sterk in ontwikkeling. Daarom zoeken we naar medewerkers die verantwoordelijkheid nemen voor doelen en resultaten in hun werk.

De afdeling Informatievoorziening en Automatisering (I&A) van de provincie Gelderland is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het provinciale ict-beleid. De afdeling zorgt ervoor dat elke medewerker van de provincie zich met behulp van ICT-middelen onbelemmerd kan richten op de uitvoering van zijn of haar kerntaak.

De provincie Gelderland heeft de ambitie een data gedreven organisatie te zijn. Ruim duizend bij de provincie aanwezige datasets worden nu dagelijks gebruikt bij het ontwikkelen en monitoren van provinciaal beleid of de uitvoering van provinciale kerntaken, zoals het beheren en onderhouden van de provinciale wegen.

Huidige en toekomstige wettelijke verplichtingen, zoals de Omgevingswet, zorgen ervoor dat het gebruik van beschikbare data onmisbaar is in de dagelijkse bedrijfsvoering.

Binnen een data gedreven organisatie is data governance essentieel. De provincie Gelderland heeft in het afgelopen jaar een start gemaakt met de opzet van een goede data governance. De provincie zoekt een ervaren data adviseur die als data governance manager de ingeslagen weg kan organiseren en helpt deze in onze organisatie te embedden.

Programmamanager van het programma data governance. In eerste instantie als trekker, na een aantal maanden als medewerker / ondersteuner (dan is er een interne data governance manager). Werken aan werkpakketen van het programma data gedreven werken.

Bij het gebuik maken van de verlengingsoptie wordt het aantal uren opnieuw bepaald in relatie tot het werkaanbod op dat moment.

Werkzaamheden

Binnen de provincie Gelderland is een team gevormd voor de voorbereiding en realisatie van alle activiteiten. De aansturing van dit team is belegd bij de data governance manager.

De opdracht van de data governance manager is het uitwerken en uitvoeren van het data governance plan. We denken daarbij aan:

  • Het uitleggen en 'verkopen' van het belang van data governance in alle lagen van de organisatie.
  • Organiseren en coordineren van een netwerk met data stewards binnen de hele organisatie.
  • Beschrijven, soms selecteren en begeleiden van data stewards binnen de organisatie.
  • Beschrijven en organiseren van afspraken rondom eigenaarschap, beheer en kwaliteit van beschikbare data.
  • Het opstellen van een organisatie veranderstrategie met concrete verander- en implementatie ideeën.

Functie eisen

  • de afgelopen twee jaar niet in loondienst geweest van provincie Gelderland.
  • beschikt aantoonbaar over minimaal een afgeronde HBO opleiding of WO opleiding in een relevante richting (Politicologie, Bestuurskunde, Bedrijfskunde of Bestuurlijke Informatica) of over een afgeronde HBO opleiding of WO opleiding in een vergelijkbare richting.
    • Benoem de naam van het opleidingsinstituut, de plaats, de afstudeerrichting en het afstudeerjaar.
  • aantoonbaar minimaal 3 jaar ervaring (opgedaan in de periode 2014 - heden) in het werken met data. Hierbij is externe werkzaam geweest in opdrachten/functies waarin het verzamelen of verwerken (niet het beheren) van data een belangrijk onderdeel was.
    • Benoem en beschrijf concreet (geen abstracte termen) minimaal twee opdrachten/projecten in uw toelichting, waarvan tenminste één opdracht/project bij een overheidsorganisatie, waaruit blijkt dat u aan deze eis van minimaal 3 jaar ervaring voldoet. Graag specifiek de naam van de (overheids)organisatie(s) benoemen.
  • aantoonbaar minimaal 5 jaar ervaring (opgedaan in de periode 2012 - heden) in het werken met technologische vraagstukken en nieuwe technologie, waarbij externe de schakel is geweest tussen business en IT. Denk hier bijvoorbeeld aan het introduceren van kunstmatige intelligentie in businessmodellen of (open of big) data concepten.
    • Benoem en beschrijf concreet (geen abstracte termen) minimaal twee opdrachten/projecten in uw toelichting, waarvan tenminste één opdracht/project bij een overheidsorganisatie, waaruit blijkt dat u aan deze eis van minimaal 5 jaar voldoet. Graag specifiek de naam van de (overheids)organisatie(s) benoemen.
  • beschikt aantoonbaar over ervaring (opgedaan in de periode 2014 - heden) met het opzetten van een Data Governance bij of voor een organisatie met 1000+ medewerkers.
    • Benoem en beschrijf concreet (geen abstracte termen) één opdracht/project in uw toelichting waaruit blijkt dat u aan deze eis voldoet.
  • aantoonbaar ervaring met het zichtbaar zijn in een organisatie of het presenteren of uitleggen aan organisaties of groepen met mensen. Dit kan worden aangetoond met praktijkvoorbeelden van bijvoorbeeld regelmatig spreken op seminars, het geven van college, etc.
  • kan maatschappelijke betrokkenheid aantonen in voor de provincie relevante gebieden zoals natuur of fysieke leefomgeving of klimaat, aan te tonen met voorbeelden.
  • beschikt aantoonbaar over ervaring met het toepassen van de Agile / Scrum aanpak, aan te tonen met praktijkvoorbeelde

Competenties

  1. Luisteren (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen): Je pikt belangrijke informatie op uit mondelinge mededelingen. Je vraagt goed door en gaat in op reacties.

  2. Communicatieve vaardigheden: Je bent in staat tot het overdragen en ontvangen van boodschappen in woord, geschrift en/of non-verbaal.

  3. Samenbindend leiderschap: Je geeft richting en sturing aan een groep, onder meer door het stellen van doelen. Bovendien breng je doeltreffende samenwerkingsverbanden tot stand en handhaaf je deze.

  4. Analytisch vermogen: Je signaleert problemen, herkent belangrijke informatie en legt verbanden tussen gegevens. Verder spoor je mogelijke oorzaken van problemen op en zoekt naar ter zake doende gegevens.

  5. Overtuigingskracht: Je gedrag is erop gericht om anderen te overtuigen van een bepaald standpunt en om instemming te verkrijgen met bepaalde plannen, ideeën of producten.

Extra info

  • Startdatum 19-07-2021
  • Einddatum 31-12-2021
  • Optie tot verlenging 6 x 6 maanden
  • Uren per week 32 uur, in overleg afbouwend

Locatie

Arnhem

Publicatiedatum

11.06.2021

Publicatie eindigt

21.06.2021

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.