Unithoofd Veiligheid

Nieuw

Functie omschrijving

Omschrijving unit

Als interim unithoofd Veiligheid geef je leiding aan de unit Veiligheid (verder: de unit) en ben je lid van het management team van Bestuurs- en Concernondersteuning (MT BCO). In de unit werken onder andere stadsmariniers, casusregisseurs en beleidsadviseurs samen om een bijdrage te leveren aan een veilige stad. De unit adviseert het bestuur over vraagstukken met betrekking tot openbare orde en veiligheid. Daarnaast bereidt de unit het lokale veiligheidsbeleid voor, voert ze de regie op de uitvoering daarvan en draagt ze bij aan een adequate gemeentelijke crisisorganisatie. Voor de meest overlastgevende personen zijn er persoonsgerichte aanpakken. Dit alles om te komen tot effectieve maatregelen die bijdragen aan minder criminaliteit, openbare orde verstoringen en (woon)overlast. Het onderwerp veiligheid heeft politieke prioriteit.

In het MT BCO werk je samen met het afdelingshoofd en 3 andere unithoofden (HR, Communicatie en Juridische zaken/ inkoop).

Omschrijving opdracht

De unit Veiligheid staat goed op de kaart, en dat moeten we zien vast te houden. Als tijdelijk unithoofd ben je een mensgerichte manager die zorgt voor continuïteit en structuur in het functioneren van de unit en in de beleidsadvisering richting het college (burgemeester en wethouder). Daarnaast spelen er specifieke ontwikkelingen waarmee je vanuit jouw deskundigheid direct aan de slag gaat. Denk aan personele kwesties zoals vacatures en interne verschuivingen, maar ook bredere organisatorische vraagstukken zoals het verkennen van de toekomstige invulling en positie van veiligheid in de organisatie. Ook denk je mee, samen met de collega’s van de unit, in de structurele invulling van de functie van unithoofd. Je draagt zorg voor meewerken aan een gezamenlijke onderzoeksopdracht bij de afdeling Stadsbeheer (handhaving) naar de keten (oa informatiestromen) van handhaving en veiligheid. Als lid van het MT BCO lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van de afdeling BCO.

Werkzaamheden

Functie op hoofdlijnen

  • Binnen deze functie geef je leiding aan c.a. 15 medewerkers. Je inspireert, motiveert, ontwikkelt, coacht en geeft vertrouwen en uitdaging aan medewerkers.
  • Je geeft uitvoering aan bedrijfsvoeringskaders (o.a. P&C cyclus, budget/middelen en personele beslissingen binnen de unit).
  • Je vertegenwoordigt de unit en het vakgebied in de rest van de organisatie en daar buiten. Je zorgt daarbij voor goede verbindingen en samenwerking.
  • 1e adviseur voor college in het bijzonder de burgemeester (op het gebied van openbare orde en veiligheid) en wethouder op het gebied van veiligheid.
  • Je initieert en regisseert overleggen en vertegenwoordigt de organisatie in diverse in- en externe overlegsituaties zoals het MT Veiligheidshuis, netwerk hoofden OOV, districtelijk veiligheidsoverleg en politieoverleg.
  • Je volgt actief de ontwikkelingen en bent alert op van belang zijnde maatschappelijke ontwikkelingen en trends, die landelijk, regionaal of plaatselijk spelen en adviseert het management hierover.

Omschrijving kandiaat

Je beschikt over een WO werk- en denkniveau. Verder heb je minimaal 3 tot 5 jaar ervaring als leidinggevende binnen het werkveld van openbare orde en veiligheid en het direct adviseren van de burgemeester, het college en de gemeenteraad. Je hebt inzicht in maatschappelijke, bestuurlijke en politieke verhoudingen en actuele kennis van het beleidsveld.

Je bent in staat om medewerkers te coachen en je verstaat de kunst van feedback geven. Je ondersteunt bij ontwikkeling en groei van mensen en coacht op sterktes en ontwikkelpunten. Daarnaast kun je prioriteiten stellen, structuur bieden en heb je ervaring met het managen van de P&C cyclus.

Jouw manier van leidinggeven sluit aan bij de stijl die is geformuleerd binnen het Capelse leiderschaps-ontwikkeltraject:

  1. Richting geven (sturen). Het gaat daarbij met name om strategische oriëntatie en visie.
  2. Ruimte geven (vertrouwen). Een manager die (persoonlijk) leiderschap toont en een coachende stijl van leidinggeven heeft.
  3. Resultaat halen (verantwoordelijkheid). Een manager die besluitvaardig en resultaatgericht is.
  4. Reflecteren (terugkijken en leren voor de toekomst). Een manager die kwaliteitsbesef heeft.
  5. Externe gerichtheid (klantwens en omgeving). Een manager die omgevingsbewust is en kan netwerken.
  6. Samenwerken: het geheel is meer dan de som van de delen. Een manager die kan enthousiasmeren, motiveren en groepsgericht leiderschap toont.

Functie eisen

  • 3 tot 5 jaar ervaring als leidinggevende binnen het werkveld van openbare orde en veiligheid (knockout)
  • 3 tot 5 jaar ervaring met het direct adviseren van de burgemeester, het college en de gemeenteraad binnen het werkveld van openbare orde en veiligheid. (knockout)
  • HBO+/ WO opleiding. (knockout)
  • ervaring met managen van de gemeentelijke P&C cyclus (knockout)
  • beschikbaar op de verificatiedatum (knockout)
  • kan structuur bieden en prioriteiten stellen.
  • heeft coachende leiderschapsstijl. Verstaat de kunst van feedback geven. Of kan dit snel leren.
  • kan ruimte en vertrouwen geven.
  • beschikt over externe gerichtheid (klantwens en omgeving). Een manager die omgevingsbewust is en kan netwerken.

Extra info

Van 1-6-2021 t/m 1-9-2021 | Optie verlenging: 2 x 3 maanden | Standplaats: Gemeentehuis, Rivierweg 111, 2903AR, Cap a/d Yssel | Openbare orde & Veiligheid | Uren: 36 per week

Locatie

Capelle aan den IJssel

Publicatiedatum

29.04.2021

Publicatie eindigt

08.05.2021

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.