Coördinator / Programmamanager Erfgoed Strategie

Nieuw

Functie omschrijving

De oudste stad van Nederland zoekt een onafhankelijke erfgoedaanjager voor 2021 en 2022 die de historische verhalen van onze bruisende stad weet te verbinden aan de openbare ruimte en als geen ander inwoners en bezoekers van Nijmegen enthousiast kan maken.

Nijmegen kent als oudste stad van Nederland een rijke geschiedenis en heeft als slogan ‘old city, young vibe’. Want de universiteitsstad kent een rijk cultureel leven en innovatieve bedrijvigheid. Jaarlijks wordt er een groot aantal evenementen georganiseerd.

De Erfgoedaanjager werkt in opdracht van de gemeente Nijmegen nauw samen met de cultuurhistorische instellingen van de stad en zoekt bovendien verbinding met andere culturele instellingen.

In 2020 heeft de raad de Erfgoedstrategie vastgesteld. De Erfgoedstrategie bepaalt de koers en richting voor het erfgoedbeleid voor de komende jaren. Een van de drie pijlers in de strategie is: Krachtiger publieksbereik door professionalisering, regie en samenhang.
Deze opgave van de erfgoedstrategie betreft het ombuigen van versnippering tot samenhang en synergie. De Nijmeegse erfgoedstrategie krijgt een onmiddellijke impuls door de aanstelling van een aanjager, die energie en richting geeft aan bestaande en nieuwe activiteiten en ontwikkelingen.

Werkzaamheden

De erfgoedaanjager heeft als doel de lijnen die in de erfgoedstrategie staan uit te voeren, samenwerkingen te smeden tussen erfgoedinstellingen onderling, maar ook met andere partijen en bijvoorbeeld kunstenaars in de stad. Je brengt programmering op gang, verbindt initiatieven en sectoren (zoals erfgoed en kunsten).

Je levert vanuit die invalshoek ook input op de samenhang en kwaliteit van fysieke ontwikkelingen die het erfgoed in het straatbeeld zichtbaar maken, zorgt voor betere afstemming tussen gemeente en andere partijen en zoekt externe partners en financiering om projecten van de grond te krijgen.

Het kader waarbinnen je werkt is de Erfgoedstrategie 2020, en daarin de pijler publieksbereik in het bijzonder.

De aanjager krijgt de opdracht van de gemeente, maar is niet ván de gemeente. Vanuit een onafhankelijke positie regisseert de aanjager de samenwerking van alle partijen binnen de kaders van de Erfgoedstrategie. We stellen een stuurgroep in, met daarin een vertegenwoordiging van het bestuur van het CPRN, museum Het Valkhof, het Vrijheidsmuseum, Numaga en de gemeente. De aanjager beschikt over een uitvoeringsbudget waamee samen met de partijen uitvroering wordt gegeven aan de odpracht.

De komende periode werken we er aan om het Valkhofkwartier steviger op de kaart te zetten. Fysieke maatregelen staan op de agenda, maar het programma en de samenwerking kan hier nog beter. Dit kan leiden tot gezamenlijke programmering, combi-tickets of Nijmeegse themajaren.

Vanuit toeristisch oogpunt is het van belang extra aandacht te genereren voor het Valkhofkwartier, maar de samenwerking kan landen op verschillende plekken in de stad.

Na twee jaar dient de functie van aanjager door het erfgoedveld duurzaam bij diverse stakeholders te zijn belegd. Organisaties werken samen in bijvoorbeeld een gezamenlijke vrijwilligerspoule, combinatietickets en/of arrangementen.

Functie eisen

  • Aantoonbaar afgeronde opleiding op WO- niveau;
  • Aantoonbaar meerjarige ervaring in het samen brengen van verschillende belangen en culturen, het aanjagen, stimuleren en ondersteunen van veranderingen;
  • Kennis van en affiniteit met de de erfgoedsector, waarbij je in staat bent een onafhankelijke positie in te nemen in relatie tot de Nijmeegse erfgoedinstellingen. Je dient op geen enkele wijze betrokken te zijn bij het adviseren van een van de betrokken organisaties of verenigingen;
  • Aantoonbaar in staat tot het opbouwen van een netwerk.
  • infrastructuur en bekendmaken van de activiteiten om het erfgoed in het straatbeeld zichtbaarder te maken.
  • Recente (vanaf 2015) ervaring als kwartiermaker of een marketingachtergrond bij een grote organisatie; 2 jaar is 30%, =/> 3 jaar is 35%;
  • Ervaring in het werken met vrijwilligersorganisaties;
  • Kennis van de Nijmeegse erfgoedsector;
  • Ervaring met externe partners om financiering van projecten van de grond te krijgen.

Competenties

Je bent een verbinder van mensen, doelen en organisaties, je bent in staat cultuurverschillen te overbruggen door jouw enthousiasmerende persoonlijkheid. Je kan omgaan met weerstand en tegenstrijdige belangen, je communiceert makkelijk en correct op alle niveau's; je bent creatief en open- minded.

Extra info

  • Startdatum 17-05-2021
  • Einddatum 30-04-2022
  • Optie tot verlenging 2 x 6 maanden
  • Uren per week 24-36

Locatie

Nijmegen

Publicatiedatum

16.04.2021

Publicatie eindigt

05.05.2021

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.