Adviseur medezeggenschap

Nieuw

Functie omschrijving

De Directie Personeel en Organisatie is op zoek naar een adviseur Medezeggenschap. Als adviseur Medezeggenschap adviseer je de directeur P&O, het GMT en de gemeentesecretaris (in zijn rol als WOR-bestuurder en gesprekspartner voor de bonden) over de verschillende medezeggenschapsdossiers.
Je bent eerste aanspreekpunt voor de gemeentesecretaris ten aanzien van de Ondernemingsraad en de vakbonden. Het betreft advisering op strategisch en stedelijk niveau, met de hele gemeentelijke organisatie of meerdere directies als bereik.

Werkzaamheden

Taken/verantwoordelijkheden:
Als adviseur medezeggenschap heb je de primaire verantwoordelijkheid voor het adviseren over en begeleiden van de gemeentesecretaris - in zijn rol als Wor-bestuurder en gesprekspartner voor de bonden namens het college - én de wethouder op het gebied van cao-ontwikkelingen. Je bent goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van medezeggenschap en draagt ideeën aan hoe de gewenste verandering in de samenwerking in de praktijk - dicht in het dagelijks werk - gerealiseerd kan worden en betrekt daar de betrokken partijen op effectieve wijze bij.

Om tot een advies te komen verricht je onderzoek, maak je een analyse van de huidige situatie/ de opgave en voer je het gesprek hierover met (o.a.) de gemeentesecretaris, verantwoordelijke OR-leden/-onderdelen en de vakbonden. Denk bijvoorbeeld aan de inzet op het gebied van Arbo-beleid, roosterregelingen, cao-ontwikkelingen en het verbeteren van de algehele samenwerking tussen de OR / vakbonden en de gemeente Amsterdam.

Over de samenwerking is recentelijk een onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen de medezeggenschap en zeggenschap. Het rapport biedt voldoende handvaten met aandachtspunten voor zowel de medezeggenschap en zeggenschap om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Het is jouw taak om deze aandachtspunten en een strategie te bedenken om deze aandachtspunten invulling aan te geven en de handen van beide partijen hiervoor op elkaar te krijgen.

Binnen het team Werkgeverschap zijn er voor zowel de Ondernemingsraad als de vakbonden twee adviseurs die de ambtelijke afstemming met de Ondernemingsraad en vakbonden verzorgen (vier adviseurs in totaal).
Je werkt nauw samen met hen en focust je vooral op de advisering aan de gemeentesecretaris en de wethouder. De ambtelijke / informele afstemming blijft lopen langs deze vier adviseurs. Zij bereiden de overleggen voor, voeren interne afstemming met de organisatieonderdelen. Met jouw strategische adviesvaardigheden opereer je daarboven en focus je je op de advisering aan de gemeentesecretaris, GMT(-leden) en wethouder.

Kerntaken:
  • Strategische advisering op het thema medezeggenschap op het hoogste ambtelijke en politieke niveau
  • Vertalen van de aandachtspunten van het onafhankelijk onderzoek naar de samenwerking tussen zeggenschap en medezeggenschap naar een uitvoerbaar plan om de gewenste verandering in de samenwerking te realiseren.;
  • Nauw samenwerken met de vier adviseurs van Team Werkgeverschap in de voorbereiding van de overleggen van de gemeentesecretaris met de vakbonden en Ondernemingsraad;
  • Onderhouden van relaties met de vakbonden en de Ondernemingsraad (m.n. het DB);
  • Adviseren over een structurele (interne) invulling van deze rol en borgen van (opgedane) kennis.

De opdrachtgever(s)

Bureau Personeel en Organisatieadvies is de businesspartner van directies en management in de lijnafdelingen van de gemeente Amsterdam. Zij ondersteunen en adviseren de directies en het management bij hun opgave voor de stad. Onze bekwame, innovatieve en gedreven collega's zetten zich met de juiste en kwalitatief goede P&O-dienstverlening in op thema's als: Werving en selectie, Leren, ontwikkelen en inzet van talent, Werkgeverschap en arbeidsvoorwaarden en Personeelstaken.

Functie eisen

  • minimaal over een WO werk- en denkniveau.
  • in het bezit van een erkende HBO en aantoonbare ervaring in WO werk en denkniveau.
  • Geef in maximaal 1 pagina's aan waarom jij het meest geschikt bent voor deze opdracht.
  • is creatief en vol ideeën over vernieuwende vormen van medewerkersparticipatie.
  • minimaal 5-7 jaar ervaring met de medezeggenschap (Ondernemingsraad en vakbonden).
  • minimaal 5-7 jaar ervaring en affiniteit met strategische advisering in een politiek-bestuurlijke omgeving.
  • minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring (opgedaan in de laatste 10 jaar) in een bestuurlijke omgeving.
  • Geef aan hoeveel jaren aantoonbare ervaring de kandidaat heeft met Arbo-beleid, roosterregelingen, cao-ontwikkelingen en het verbeteren van de algehele samenwerking tussen de OR / vakbonden.

Extra info

• Startdatum: zsm na gunning
• Einddatum: 31 december 2021
• Werklocatie: Amstel 1, 1011 PN Amsterdam
• Aantal fte: 1
• Aantal uren per week: 16 - 24
• Optie tot verlenging: ja, tot 1 juli 2022

Locatie

Amsterdam

Publicatiedatum

26.02.2021

Publicatie eindigt

06.03.2021

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.