Medewerker Circulaire Economie (milieu en afval wet- en regelgeving)

Nieuw

Functie omschrijving

De opdracht bestaat uit het onderzoeken van een aantal zaken en opleveren van een aantal resultaten en adviezen, te weten:

1. Deskstudy rapporten en pilots; er zijn verschillende documenten uitgekomen en er zijn verschillende pilots in uitvoering; rapport Taskforce, beleidsbrief I&W, pilots omgevingsdiensten provincies ZH en NH, greendeal, etc.
Gewenst resultaat: overzicht van documenten met analyse rode draden met aanbevelingen voor provincie;

2. Casusbeschrijvingen belemmerende wet- en regelgeving; er zijn een tiental casussen met belemmeringen in wet- en regelgeving geïdentificeerd.
Gewenst resultaat: beschrijving van de casussen, welke wet- en regelgeving staat in de weg en wie heeft hierin welke bevoegdheden, aanbevelingen doen voor wegnemen belemmeringen en/of ontwikkelen stimulerend beleid (wie kan wat doen);

3. Verkennen/ voorbereiden pilot omgevingstafel m.b.t. casussen; er bestaat een Flevolands platform Omgevingswet en omgevingstafel, kan deze wellicht een rol vervullen?
Gewenst resultaat: selectie van een aantal casussen inbrengen als pilot voor bespreking in de omgevingstafel; idee is dat er een ja-team/ kafka team komt voor casussen circulair; kan de omgevingstafel wellicht deze functie hebben? D.m.v. bespreking casussen identificeren of dit een goede vorm is voor ja-team/ kafka team, zo ja/nee wat is nodig? (toelichting: de ‘ja-tafel’ gaat over de voorkant van het proces: een partij meldt zich en die wordt met open armen ontvangen; de kafka-tafel gaat over casussen: er is iets ‘fout’ gegaan, we lopen ergens tegenaan, wat is er precies gebeurt en wat is er voor nodig om het in de toekomst te voorkomen);

4. Deelname MRA loket met OFGV; vanuit provincie en OFGV nemen we als provincie deel aan het MRA loket belemmerende wet- en regelgeving.
Gewenst resultaat: 1) beeldvorming bij wie doet wat en hoe loopt proces van inbrengen en oplossen van casussen 2) Flevolandse casussen inbrengen t.b.v. in beeld brengen van belemmeringen en gezamenlijk oplossen hiervan (in MRA verband (mogelijk ook in IPO verband) en lobby Rijk);

5. Verkennen nationale en provinciale bevoegdheden regelgeving; in het Omgevingsprogramma en in de Omgevingsverordening staat het provinciale beleid voor de fysieke leefomgeving, in hoeverre kunnen/ willen we/ is er behoefte aan stimulerend beleid maken voor CE? Waar kunnen we dan aan denken? Nationaal zijn er ook wetten die mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld de crisis en herstelwet, welke ruimte biedt deze wet voor experimenteerruimte?
Gewenst resultaat: a) analyse bevoegdheden provincie maken CE beleid, illustreren met aantal mogelijke voorbeelden b) analyse mogelijkheden crisis en herstelwet voor ruimte voor initiatieven, illustreren met aantal mogelijke voorbeelden en een concrete casus;

6. Verkennen jaarlijkse opdracht OFGV; wat staat er nu in de huidige opdracht en welke taken willen we in de toekomst dat OFGV uitvoert m.b.t. CE?
Gewenst resultaat: uit de bovenstaande punten komen een aantal zaken naar voren die OFGV treft; we willen de huidige opdracht evalueren en in beeld brengen welke van bovengenoemde taken/ activiteiten in de jaaropdracht 2021 opgenomen kunnen worden. Het betreft taken vanuit het reguliere budget, voor welke taken extra budget nodig is (extra opdracht) en hoe dit in toekomst structureel vorm kan krijgen.

Wat we graag samen met partners willen doen

7. Kennisontwikkeling bij OFGV; vraagstukken m.b.t. wet- en regelgeving rondom CE zijn voor iedereen nieuw. Er is dan ook bij de OFGV en vele andere OD’s in Nederland nog beperkt kennis en expertise aanwezig op dit terrein. In samenspraak met andere opdracht gevende partijen willen we toewerken naar (ruimte voor) opleidingen en ontwikkelmogelijkheden voor vergunningverleners en toezichthouders.
Gewenst resultaat: meedenken met/ input leveren voor het ontwikkelen van een ontwikkel- en leertraject voor VTH professionals (hiervoor zijn we niet in de lead, bijdrage is nader te bepalen).

8. Verkenning proces – procedure aanvragen einde afval status; rollen en bevoegdheden gemeenten en provincies, rol OFGV, ministerie, versnellingshuis – wie doet wat?
Gewenst resultaat: rapportage bevoegdheden einde afval status met advies voor proces en taken en rollen van alle stakeholders

9. Data over stromen uit vergunningen; bedrijven zijn verplicht om in vergunningaanvragen grondstoffen en afvalstromen inzichtelijk te maken. We willen verkennen hoe ver deze verplichting gaat en of de data ook beschikbaar zijn om in te zien en te gebruiken voor monitoring en nieuwe kansenstrategieën.
Gewenst resultaat: analyse van mogelijkheden van gebruiken van data uit vergunningen en advies over of en zo ja deze data te gebruiken voor monitoring en kansenstrategieën.

De opdrachtgever(s)

De provincie Flevoland heeft Circulaire Economie als 1 van de 7 strategische hoofdopgaven voor de lange termijn in de Omgevingsvisie FlevolandStraks vastgesteld. De ambitie is om in 2030 bekend te staan als grondstoffenleverancier voor de nieuwe circulaire economie. We hebben als midden bestuur veel instrumenten tot onze beschikking die ingezet kunnen worden om de circulaire economie te realiseren. Als provincie hebben we de ambitie om beleid en instrumenten te hebben die CE mogelijk maakt dan wel stimuleert.

Wat we merken is dat ondernemers en andere partijen in de praktijk aanlopen tegen wet- en regelgeving. Beleid, wetten en regels maken is een verantwoordelijkheid van de overheid; we zijn ook bevoegd gezag met het instrumentarium vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). We geven opdracht aan de Omgevingsdienst om deze taken uit te voeren. We willen hierin voor CE de ruimte gaan opzoeken, met natuurlijk in achtneming van de omgevingswaarden. Onderzoeken wat de mogelijkheden van het VTH instrumentarium zijn: waar zit de ruimte en waar zijn de belemmeringen in wet- en regelgeving? Dit willen we in beeld gaan brengen en zoeken naar oplossingen. Welke wetten en regels beperken en knellen nu echt? Zijn dit Europese, landelijke, provinciale of gemeentelijke regels? Wat kunnen we (samen met partners) doen om oplossingen te zoeken? Hier willen we graag komende tijd extra aandacht aan gaan besteden. 

Binnen de provincie hebben we op dit moment onvoldoende capaciteit beschikbaar om hier aandacht aan te besteden. We zoeken een beleidsmedewerker die ons hierbij kan ondersteunen. van de Metropool Regio Amsterdam (MRA)

Omschrijving kandiaat

  • goed is in onderzoek en analyse,
  • kennis heeft van in ieder geval milieu en afval wet- en regelgeving,
  • ervaring heeft met het ontwikkelen en opstellen van beleid
  • affiniteit heeft met ambtelijke (juridische) processen en
  • duidelijke en beknopte rapportages en adviezen kan schrijven.

Functie eisen

  • Werkzaamheden vinden plaats op het provinciehuis te Lelystad (in overleg) of eigen werkplek;
  • In staat om de opdracht individueel uit te voeren (vervulling in duo verband is niet mogelijk);
  • Aantoonbare kennis van milieu en afval wet- en regelgeving, blijkend uit relevante werkervaring
  • Aantoonbare werkervaring en (inhoudelijke) kennis op het gebied van circulaire economie
  • Aantoonbare kennis en werkervaring van het ontwikkelen en opstellen van beleid en ambtelijke (juridische) processen blijkend uit relevante werkervaring
  • Aantoonbare werkervaring met de in de opdrachtomschrijving genoemde werkzaamheden onderzoek en analyse en schrijven van heldere rapportages

Competenties

  • Onderzoek en (probleem)analyse
  • Omgaan met details
  • Oordeelsvorming
  • Schrijfvaardigheden
  • Initiatief nemen
  • Creatief denken
  • Omgevingsbewustzijn.

Extra info

  • Duur Tot en met 31 december 2020
  • Optie tot verlenging 1 maal 6 maand(en)
  • Uren per week 24
  • Start Z.s.m

Locatie

Lelystad

Publicatiedatum

20.05.2020

Publicatie eindigt

25.05.2020

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.