Senior communicatieadviseur

Nieuw

Functie omschrijving

Wil jij graag meewerken aan een schoner en beter bereikbare stad? Het programma Deelmobiliteit zoekt een senior communicatieadviseur.

Het programma
De gemeente Amsterdam heeft de ambitie een voortrekkersrol te spelen bij de ontwikkeling van deelmobiliteit, gezien de gewenste mobiliteitstransitie van bezit naar gebruik in de stad. Het programma deelmobiliteit is recent gestart en levert een bijdrage aan doelstellingen op het gebied van de ruimte, bereikbaarheid, luchtkwaliteit, duurzaamheid en het tegengaan van mobiliteits-armoede (toegankelijke, betaalbare mobiliteit). De doelen van het programma zijn meer, beter en slimmer deelmobiliteit (aanbod en gebruik) te realiseren. Dat bereiken we door ons te richten op meer samenhang op het gebied van deelmobiliteit en te zorgen voor een versnelling in het realiseren van de verschillende vormen van deelmobiliteit.

Binnen het programma wordt de opgave langs vier sporen opgepakt te weten faciliteren, communiceren, stimuleren en reguleren. Het spoor communicatie is in de opdrachtformulering van het programma als volgt omschreven:
1. Communiceren: maakt de voordelen en mogelijkheden van deelmobiliteit duidelijk.
2. Inrichten (en verder verbeteren) van een heldere informatie op de website van de Gemeente Amsterdam met betrekking tot deelmobiliteit.
3. En doorlopend, mogelijk met specifieke campagnes, de mogelijkheden van deelmobiliteit uitdragen,
4. Daarbij specifiek inzetten op gedragsverandering bij levens veranderende gebeurtenissen zoals verhuizing of een andere baan dan wel bij externe ontwikkelingen, zoals werkzaamheden aan bruggen en kademuren etc.
Het programma Deelmobiliteit valt onder de directie Verkeer en Openbare Ruimte en werkt nauw samen met de programma's Amsterdam Autoluw, Smart Mobility (CTO) en andere afdelingen en programma's binnen de gemeente.

De functie
Het programma staat in de startblokken. Als communicatieadviseur ben je vanaf het begin betrokken en zorg jij dat de basis op orde is. Als senior communicatieadviseur ben je verantwoordelijk voor het opzetten van de communicatiestrategie - en aanpak. Je adviseert en werkt mee met aan de communicatie-onderdelen van het op te stellen programmaplan en voert dit ook uit of zorgt dat dit uitgevoerd wordt. Je werkt nauw samen met de bij het programma betrokken gedragsdeskundige en ander betrokken partijen. Je kunt snel schakelen tussen verschillende partijen en bewaakt het overzicht.

Werkzaamheden

  • Ontwikkelt de communicatiestrategie en voert de communicatieaanpak uit; bewaakt de samenhang in de communicatie.
  • Adviseert de programmamanager en het team over de communicatieaanpak.
  • Stakeholdersanalyse maken (o.a .met behulp van factor C)
  • Nauwe samenwerking met de gedragsdeskundige
  • Levert een bijdrage in de volle breedte van het communicatievakgebied (all-round): online communicatie (content leveren, maken en inzet/gebruik social media).
  • Samenwerkingsverbanden opzetten en onderhouden met de communicatieadviseurs van aanverwante programma's en organisatieonderdelen binnen de gemeente en externe betrokken partners.
  • Op termijn aansturing van medior communicatieadviseur.
  • Samenwerken met experts van het Communicatiebureau, voor o.a, Factor C, gedragsbeïnvloeding, storytelling, huisstijladvies, media- en campagne advies en online redactie

De opdrachtgever(s)

Bij het Communicatiebureau werken alle communicatiemedewerkers van de gemeente Amsterdam. Uitzonderingen zijn onder andere de voorlichters van de wethouders en woordvoerders van de stadsdelen. Het bureau bestaat uit vier afdelingen: Capaciteit en Onderzoek, Advies, Specialisten en Redacties.
Het Communicatiebureau zorgt voor alle communicatie binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Iedere collegeperiode wordt vastgesteld wat de speerpunten en thema's zijn en jaarlijks wordt met opdrachtgevers in de stad bepaald hoeveel communicatiecapaciteit waar nodig is. Op grond daarvan kan het bureau communicatieprofessionals detacheren bij de verschillende organisatieonderdelen.
Het Communicatiebureau werkt volgens een aantal richtlijnen, zoals voor de gemeentelijke huisstijl. Het bureau heeft zelf redacteuren en specialisten in huis, waaronder vormgevers, tekstschrijvers, campagne- en online adviseurs.

Functie eisen

  • minimaal over HBO werk- en denkniveau.
  • ruime ervaring als senior communicatieadviseur bij een grote complexe organisatie of overheidsinstantie.
  • aantoonbare ervaring met het opstellen van en het uitvoeren van een communicatiestrategie en vertaling naar de aanpak.

Wensen

  • inzicht in bestuurlijke-politieke verhoudingen.
  • ervaring binnen de gemeente Amsterdam in het fysieke domein met vergelijkbare complexiteit en/ of grootte.

Extra info

• Startdatum: z.s.m.
• Einddatum: 31 december 2020
• Werklocatie: Weesperstraat 113 en in overleg uiteindelijk meerdere locaties
• Aantal fte: 1
• Aantal uren per week: 32-36
• Optie tot verlenging: ja, tot een totale contractduur van 2 jaar

Locatie

Amsterdam

Publicatiedatum

20.05.2020

Publicatie eindigt

30.05.2020

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.