Senior strategisch communicatieadviseur Gelders Energieakkoord (Bedrijfscommunicatie)

Nieuw

Functie omschrijving

Het Gelders Energieakkoord (GEA) is een samenwerkingsverband van meer dan 200 bedrijven, organisaties en overheden, die samen programma-coalities en uitvoeringscoalities sluiten om de energietransitie en uitvoering van klimaatdoelen te realiseren. De deelnemers aan het Gelders Energieakkoord stellen zelf capaciteit beschikbaar voor het samen realiseren van de doelstelling om in Gelderland in 2030 55% CO2 reductie te hebben behaald t.o.v. 1990 en in 2050 klimaat-neutraal te zijn.

Omdat het Gelders Energieakkoord een netwerkorganisatie is, is interne communicatie tussen de deelnemers en externe communicatie van bijzonder groot belang. Het is essentieel voor het kunnen functioneren als netwerk.

De deelnemers aan het Gelders Energieakkoord stellen zelf capaciteit beschikbaar voor het samen realiseren van de doelstelling om in Gelderland in 2030 55% CO2 reductie te hebben behaald t.o.v. 1990 en in 2050 klimaat-neutraal te zijn.

Met o.a. financiële inbreng vanuit de Provincie Gelderland is, ter professionele ondersteuning aan dit netwerk, een klein team van professionals georganiseerd. Dit team staat onder leiding van een GEA-regisseur en bestaat op dit moment o.a. uit een inhoudelijk beleidscoördinator en administratieve / organisatorische ondersteuning. Ook voor de vijf uitvoeringsprogramma's (Duurzame Opwek; Gebouwde Omgeving, Industrie, Bedrijven & Instellingen; Mobiliteit; Landbouw en Grondgebruik) zijn programmaregisseurs als professionele ondersteuning aangetrokken. Naast nauwe samenwerking met deze GEA-professionals, werk je nauw samen met allen die in het netwerk (en daarbuiten) doende zijn met communicatie op het terrein van energietransitie en CO2-reductie. Denk aan GEA partners, communicatieadviseurs van de RES-regio’s, gemeenten en provincie.

Voor de practische ondersteuning zijn er middelen beschikbaar voor ondersteuning op het gebied van communicatie-activiteiten en communicatie-uitingen. Je geeft leiding / sturing aan de uitvoering van alle in- en externe communicatie van het GEA. Soms met vanuit het netwerk structureel vrijgemaakte inzet, soms in ad hoc teams van communicatiemedewerkers. Er zijn praktische middelen beschikbaar voor ondersteuning van communicatie-activiteiten en -uitingen.

Het Gelders Energieakkoord gaat een fase in die nog meer is gericht op het daadwerkelijk smeden van uitvoeringscoalities en realiseren van de doelen. Het is aan jou alle beschikbare middelen in te zetten die vanuit communicatief oogpunt bijdragen aan dat doel. Je bent in staat veel informatie te verwerken om daar vervolgens relevante kernen uit te halen. Je doet dit met tact, gezag, humor en een hands-on-mentaliteit vanuit de bijzondere context van een vrijblijvend netwerk. Je bent een netwerker met een kennisnetwerk. Kortom: we zoeken een communicatie-zwaargewicht die zelf ook dicht bij de uitvoering staat en ervaren is op het terrein van de Energietransitie en Klimaatdoelen en thuis is in de communicatie daarover.

Werkzaamheden

Voor het Gelders Energieakkoord ben je de strategisch communicatieadviseur. Je maakt onderdeel uit van een klein team van professionals. Je zorgt voor afstemming / aansturen van alle communicatieactiviteiten met betrekking tot het GEA. Als strategisch adviseur adviseer je over de positionering van het GEA en de rollen van de verschillende individuele deelnemers in de Board, Support, programma's en secretariaat. Je treedt op als primaire ingang voor communicatie naar "buiten" en als woordvoerder, danwel ondersteunt anderen daarin. Je bent verantwoordelijk voor het totstandbrengen van alle in- en externe communicatie uitingen vanuit het GEA en bent mede verantwoordelijk voor de organisatie en het verloop van de verschillende netwerk-activitieten (o.a. jaarcongres). Daarnaast geef je gevraagd en ongevraagd advies op strategisch niveau aan relevante actoren met betrekking tot positionering, communicatie in brede zin, waaronder ook ondersteuning op het gebied van woordvoering.

  • strategisch adviseren van de GEA-regisseur, GEA-support-groep, GEA-Board en GEA-deelnemers;
  • je bent de verbindende schakel tussen alle communicatieprofessionals in het GEA-netwerk m.b.t. uitingen aangaande het GEA;
  • je bent verantwoordelijk voor eigentijdse zichtbaarheid van de GEA-activiteiten;
  • je bent de (eind)redacteur van inhoudelijke uitvoerings- of jaarplannen;
  • je bent de schrijver van perspublicaties en andere publicaties;
  • conceptontwikkeling en laten produceren van (visuele) online en offline middelen;
  • (doen) organiseren van bijeenkomsten en evenementen;
  • organiseren en coördineren van communicatiecommunity (GEA-partners) met als voornaamste doelen: betrokkenheid, inbreng, eenduidige communicatie en woordvoering;
  • deelname aan het wekelijke secretariaatsoverleg, maandelijkse Support-overleg en overleg met de programma-regisseurs-/voorzitters en het door jou te organiseren afstemmingsoverleg met communicatiespecialisten uit het netwerk;
  • aansturing van alle uitvoerende uitvoerende communicatie activiteiten. Deels vanuit het netwerk, soms via inkoop/uitbesteding;
  • regievoeren over de centrale communicatie incl. woordvoering i.s.m. de GEA-regisseur.

Functie eisen

  • beschikt aantoonbaar over een afgeronde WO opleiding Communicatie, een afgeronde WO opleiding Bedrijfscommunicatie of een vergelijkbare afgeronde WO vakopleiding.
  • beschikt aantoonbaar over minimaal 10 jaar ervaring als (strategisch) communicatieadviseur, waarvan minimaal 5 jaar ervaring (opgedaan in de periode 2010-2020) als (strategisch ) communicatieadviseur bij of voor een overheidsorganisatie EN in het bedrijfsleven.
  • beschikt aantoonbaar over ervaring met het werken aan complexe samenwerkingsprojecten of -programma's waarbij je te maken hebt met politiek-bestuurlijke gevoeligheden. De complexiteit kan te maken hebben met het grote aantal stakeholders, de verschillende/tegengestelde belangen of de verschillende (nieuwe) beleidsterreinen.
  • beschikt aantoonbaar over ervaring als communicatieadviseur in het beleidsveld energietransitie / klimaatprogramma's.
  • beschikt aantoonbaar over ervaring als (strategisch) communicatieadviseur in het publieke domein
  • beschikt aantoonbaar over ervaring met het werken in netwerkorganisaties (het zonder formele bevoegdheden bereiken van overeenstemming tussen een veelheid aan partijen) en het behalen van resultaten binnen zo'n samenwerkingsverband

Competenties

  1. Organisatiesensitiviteit: Je onderkent de invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op onderdelen van de organisatie. Je houdt niet alleen rekening met de formele en hiërarchische lijnen, maar je hebt ook een goed gevoel voor onderlinge verhoudingen en gedragingen van mensen. Je begrijpt dat er verschillende meningen en belangen zijn en dat machtsfactoren een rol spelen. Je weet hoe je daar mee om moet gaan als je in een organisatie iets voor elkaar wilt krijgen.

  2. Samenwerkingsgerichtheid: Je levert een bijdrage aan een gezamenlijk resultaat, ook wanneer de samenwerking een onderwerp betreft dat niet direct van persoonlijk belang is.

  3. Inlevingsvermogen/sensitiviteit: Je houd in je eigen gedrag rekening met de gevoelens en behoeften van anderen. Je laat anderen in hun waarde en verplaats je in hun positie. Je bent je bewust van de invloed van je eigen doen en laten op anderen.

  4. Overtuigingskracht: Je gedrag is erop gericht om anderen mee te krijgen naar een bepaald standpunt en om instemming te verkrijgen met bepaalde plannen, ideeën of producten.

  5. Creativiteit: Je bedenkt originele ideeën, oplossingen en methoden voor de werksituatie. Ook ontwikkel je nieuwe werkwijzen waarmee bestaande werkwijzen verbeterd of vervangen kunnen worden.

Extra info

Standplaats Gelderland
Startdatum 30-03-2020
Einddatum 31-03-2021
Optie tot verlenging 4 x 6 maanden
Uren per week 16 uur

Locatie

gelderland

Publicatiedatum

26.02.2020

Publicatie eindigt

07.03.2020

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.