Strategisch projectmanager propositie woningimpuls Rijk (economie)

Nieuw

Functie omschrijving

De populariteit van stedelijke regio’s is groot en die van de stad en regio Utrecht in het bijzonder. Utrecht is de sterkst groeiende stad van Nederland met daarbij een grote woningopgave. Hiertoe is onlangs met een breed palet aan publieke en private partijen het Stadsakkoord Wonen gesloten, o.a. met als doel de woningproductie te verstevigen en te versnellen. In de regio Utrecht is daarbovenop de Woondeal regio Utrecht gesloten tussen de U16, de Provincie en het ministerie van BZK. Met de woondeal is een samenwerkingsagenda opgesteld voor een toekomstbestendige verstedelijking in de regio Utrecht. In de woondeal is een aantal grote gebiedsontwikkelingen benoemd waar Rijk en regio samen willen werken om tempo in de woningproductie te houden en zo mogelijk te verhogen. Voor de stad Utrecht betreft het daarbij het gebied Utrecht Zuidwest, waartoe de Merwedekanaalzone, het Beurskwartier, Leidsche Rijn en Kanaleneiland behoren.

In de Miljoenennota 2020 heeft het kabinet een pakket aan maatregelen aangekondigd om de woningnood aan te pakken. Een van deze maatregen betreft een woningbouwimpuls van 1 miljard euro (250 miljoen euro per jaar in de periode 2020-2023). Met de impuls wil het kabinet “een boost geven aan betaalbare woningen, inclusief de bijdragen aan infrastructurele ontsluiting als die daarvoor nodig is, het adresseren van de stikstofuitspraak voor de woningbouw en het zorgdragen voor een kwalitatief goede leefomgeving”. Het kabinet legt daarbij de nadruk op het sneller bouwen van betaalbaar wonen in schaarstegebieden. “Vooral in en rondom de grote steden loopt de bouw van betaalbare woningen terug. De kosten zijn hoog, omdat het op gang brengen van een gebiedsontwikkeling duur is”. Om een Rijksbijdrage te kunnen krijgen uit de woningimpuls moet een regio aan een voorwaarden voldoen. Conditionaliteit en additionaliteit zijn daarbij kernprincipes. Uit de businesscase zal moeten blijken dat de gemeente of andere belanghebbenden de kosten van de beoogde woningimpuls niet (volledig) zelf kunnen dragen. De stad en regio kiezen ervoor om de groei te faciliteren met als uitgangpunt gezond stedelijk leven. Daarbij worden wonen en werken in samenhang bezien met ruimtelijke opgaven als duurzame mobiliteit en de kwaliteit van de leefomgeving; bestedingsrichtingen die ook in de woningimpuls worden benoemd.

Werkzaamheden

Als strategisch projectmanager ben je verantwoordelijk voor het opstellen van een kansrijke inhoudelijke en financiële propositie die namens de stad en regio aanspraak maakt op een Rijksbijdrage uit de woningimpuls. Daarbij is het van belang dat de propositie samenhang kent met de bredere afwegingen en keuzes die moeten worden gemaakt in het kader van de groei van de stad en regio Utrecht op de langere termijn. Deze groei gaat met grote investeringen gepaard die de beschikbare woningimpuls ver te boven gaan. Hiertoe wordt op dit moment voor de regio het Ruimtelijk Economisch Perspectief opgesteld. De gemeente Utrecht actualiseert en verbreedt de Ruimtelijke Strategie Utrecht naar 2040, met een bijpassende investeringsstrategie waarin de financiële opgave inzichtelijk wordt gemaakt en waarin voorstellen worden gedaan voor een passende bekostigingsstrategie met nieuwe denkrichtingen. De propositie Woningimpuls vormt hierbij een belangrijke bouwsteen voor de korte termijn, die ons een stap dichter brengt bij onze doelen op lange termijn. Kortom, de opdracht bevindt zich midden in het krachtenveld van stadsbestuur, regionaal bestuur, Rijk en marktpartijen, van ruimtelijke inhoud en financiële spelregels.

De strategisch projectmanager rapporteert direct aan de ambtelijk opdrachtgever, de directeur Stedelijke Ontwikkeling en Economie. Je hebt rechtstreeks contact met de meest betrokken landelijke (m.n. het ministerie van BZK), lokale en regionale overheden en bestuurders. Voor het opstellen van de propositie werk je nauw samen met betrokken gebiedsregisseurs en collega’s van Gebiedseconomie en Strategie, Investeringen & Fondsen. Bij het opstellen van de propositie is de Business case Utrecht Zuidwest die begin 2019 is opgesteld een nuttig vertrekpunt.

De opdrachtgever(s)

In de Ontwikkelorganisatie Ruimte valt de functie onder Investeren & Exploiteren, specifiek het expertiseteam Strategie, Investeringen & Fondsen. Investeren & Exploiteren ontwerpt creatieve en praktische oplossingen om samen met andere partijen ruimtelijke ontwikkelingen financieel en contractueel mogelijk te maken. Investeren & Exploiteren heeft verstand van publieke en private geldstromen, contract en risicomanagement en waardecreatie. Wij brengen voor gebieds- en vastgoedontwikkelingen in beeld wat directe kosten en opbrengsten zijn, welke waardestromen ontstaan én wat we er maatschappelijk mee bereiken. Wij onderhandelen met ontwikkelaars en investeerders en spreken hun taal, kennen hun mindset en doelen en die van hun klanten. Wij leggen afspraken vast en monitoren deze met onze specifieke financiële, juridische en marktkennis.

Wanneer de hierboven beschreven opdracht door omstandigheden niet binnen de voorziene periode kan worden afgerond behoudt Gemeente Utrecht zich in alle geval het recht voor de opdracht te verlengen tot het moment dat een zorgvuldige afronding en overdracht kan worden gerealiseerd.

Omschrijving kandiaat

De functie vraagt om een inhoudelijk sterke en brede financieel-ruimtelijke achtergrond met kennis en expertise van maatschappelijke en financiële business cases en proposities. Je bent creatief in het vinden van oplossingen en weet deze met overtuiging uit te dragen. Je brengt focus aan en neemt besluiten om de voortgang te borgen. Je verbindt met flair, en daagt uit waar nodig. Jouw ‘ja’ is betrouwbaar, jouw ‘nee’ is gefundeerd en begrijpelijk. Je bent zichtbaar en toont in expertise, houding en gedrag leiderschap.

Functie eisen

  • Je hebt een academisch werk- en denkniveau met een ruimtelijk economisch profiel.
  • Je beschikt over ruime werkervaring (> 7 jaar) met projectmanagement, gebiedsontwikkeling in een grootstedelijke omgeving en business cases

Om deze opdracht succesvol te kunnen uitoefenen is het nodig dat je:

  • Een stevige persoonlijkheid hebt, en dat je tegelijkertijd over soepelheid beschikt en met gezag daadkrachtig en verbindend optreedt;
  • Zakelijk en resultaatgericht bent;
  • Gedegen ervaring hebt in een politiek bestuurlijke omgeving en kennis hebt van de private kant van ruimtelijke projectontwikkeling

Extra info

  • Periode: Per direct tot en met 31 december 2019, met de optie tot verlenging
  • Belasting: 20 - 24 uur per week gemiddeld

Locatie

Utrecht

Publicatiedatum

10.10.2019

Publicatie eindigt

21.10.2019

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.