Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ontwikkeling (Aktieplan Jeugd)

Nieuw

Functie omschrijving

Je adviseert onze bestuurders over de strategische vraagstukken op het gebied van het sociale domein. Je zorgt daarbij voor een goed samenspel tussen bestuurders en ambtelijke professionals. Je bekijkt de maatschappelijke vraagstukken vanuit meerdere invalshoeken en legt daarbij steeds de verbinding met de afspraken uit de bestuursakkoorden van beide gemeenten en verliest daarbij de effecten voor de lange termijn niet uit het oog.

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten op basis van de Jeugdwet verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Landelijk is er vanaf het begin van de decentralisatie een tendens zichtbaar van oplopende kosten. Ook in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar zijn de kosten van jeugdhulp de afgelopen periode toegenomen en bleek medio 2018 sprake van een forse stijging ten opzichte van 2017.

Wij hebben over de kosten jeugdhulp gerapporteerd via de jaarrekeningen en voor- en najaarsnota’s. Daarnaast hebben wij hierover apart gerapporteerd via een raadsinformatiebrief in het najaar van 2018 en medio 2019 en daarin een aantal (voorgenomen) maatregelen aangegeven. In de afgelopen tijd zijn bijvoorbeeld zowel de verordening als de beleidsregels jeugdhulp geactualiseerd, is de beleidsregel materieel controleplan vastgesteld en is een pilot ondersteuner jeugd en gezin voorbereid en gestart in Voorschoten. In de kadernota 2020 kondigen wij een lokaal actieplan jeugd aan (https://www.voorschoten.nl/inwoners-voorschoten/documentenlijst-productencatalogus_42651/item/actieplan-jeugdhulp-2019-2021_20006.html en https://www.wassenaar.nl/inwoners-wassenaar/documentenlijst-productencatalogus_42654/item/actieplan-jeugdhulp-2019-2021_20108.html ) voor de periode van 2019-2021 aan, met een overzicht van te nemen maatregelen, om versterkt sturing te geven aan jeugdhulp en deze voor Voorschoten en Wassenaar (meer) toekomstbestendig te maken en (meer) betaalbaar en beheersbaar te houden. Dit niet alleen om de (stijgende) jeugdhulpkosten structureel te kunnen dekken, maar ook gezien de gevraagde lokale investeringen als gevolg van het beoogde resultaatgerichte jeugdhulpstelsel per 2020.

Voor deze specifieke opdracht wordt je ingezet op het regie voeren op en het uitvoeren van maatregelen in de actieplannen jeugd:

1. Thema preventie

  • Verdere verbetering verbinding onderwijs en jeugdhulp 2019-2021

2. Thema Kwalitatieve en kostenbewuste toegang tot jeugdhulp

  • Uitvoeren pilot praktijkondersteuner jeugd ggz Voorschoten 2019-2020
  • Stimuleren kostenbewust handelen jeugdconsulenten:
    • Verwijsgedrag optimaliseren (m.n. ambulante hulp)
    • Cliënten grensgebied Jeugdwet en Wet langdurige zorg actief benaderen en ondersteunen bij aanvragen

3. Thema integrale zorg en ondersteuning

  • Stimuleren integrale werkwijze door lokale implementatie van het transformatie programma ‘beter samenspel’ met de Gecertificeerde Instellingen via een maatwerkprogramma

4. Thema begrenzing jeugdhulp

  • Doorontwikkelen van verlengde jeugdhulp 18-23-jarigen
  • Aanscherpen van voorwaarden voor jeugdhulpvervoer (via beleidsregels)
  • Onderzoek naar het gebruik van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED) en eventueel bepalen of en welke sturing nodig is

De opdrachtgever(s)

Werkorganisatie Duivenvoorde werkt voor twee gemeenten; Voorschoten en Wassenaar. Opgericht in 2013 zijn wij een jonge organisatie met een oude herkomst. De organisatie heeft een prettige en informele werksfeer en er zijn volop ontwikkelingskansen en doorgroeimogelijkheden. Wij zoeken ondernemende en resultaatgerichte mensen die hun ervaring, creativiteit en talent willen inzetten in de Werkorganisatie.

De afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling (MO) is een afdeling van denken en doen en bestaat uit ongeveer 50 medewerkers. De afdeling is onderverdeeld in twee teams: WMO uitvoering en MO beleid. MO werkt aan álle maatschappelijke thema’s die bij beide gemeenten zijn ondergebracht, zoals: onderwijs, jeugd, sport, welzijn, WMO, AWBZ, participatie, accommodaties en cultuur. Ook de subsidieverlening voor beide gemeenten is bij MO belegd.

Functie eisen

  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als beleidsmedewerker in de afgelopen 6 jaar met het ontwikkelen van beleid op het terrein van de volgende maatschappelijke thema’s: onderwijs, jeugd en sport
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met beleidsprocessen binnen een gemeentelijke organisatie in de afgelopen 4 jaar
  • Beschikbaar uiterlijk per 22 oktober 2019
  • Een afgeronde opleiding richting gamma wetenschappen op: Wo master niveau

Extra info

  • Duur: 11 weken
  • Optie tot verlenging: Mogelijk maar nog niet bekend.
  • Uren per week: 24
  • Start: z.s.m.

Locatie

Wassenaar

Publicatiedatum

06.10.2019

Publicatie eindigt

13.10.2019

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.