Projectleider Wijkgericht Werken (sociaal domein)

Nieuw

Functie omschrijving

Het coalitieakkoord Zoetermeer 2018-2022 heeft niet voor niets als motto ‘thuis in de wijk’. Een nieuwe manier van wijkgericht werken speelt een belangrijke rol in het akkoord. Ben jij op zoek naar een functie waar je een vernieuwende rol kunt spelen voor de inwoners van de wijken in Zoetermeer? Wordt dan projectleider wijkgericht werken bij de gemeente Zoetermeer!

De functie
De gemeente Zoetermeer wil op een vernieuwende en toekomstbestendige manier invulling geven aan het wijkgericht werken. We zoeken een projectleider die concreet vormgeeft aan de visie op wijkgericht werken uit het coalitieakkoord en aan de bestuurlijke opdracht die het college in november 2018 heeft vastgesteld. Uitgangspunten hierbij zijn: ‘dicht tegen de inwoner aan werken’; verbinden van de geplande stad en de geleefde stad; iedere wijk verschilt en vraagt iets anders; verbinden van inwoners, gemeente, maatschappelijke partners en bedrijven.

Werkzaamheden

Je werkt hierbij nauw samen met de wijkwethouders en de wijkregisseurs van de twee pilotwijken Seghwaert en Oosterheem. Daarvoor ga je in ieder geval aan de slag met de volgende uitdagingen:

  • Je weet wijkgericht werken uit te dragen en te vervlechten in de gemeentelijke organisatie. Daarvoor stem je af met alle betrokken afdelingen en weet je verschillende visies en belangen te overbruggen;
  • Om de nieuwe manier van wijkgericht werken in Zoetermeer te ontwikkelen en te verankeren, schakel je met de betrokken wethouders, stel je bestuurlijke stukken op en bereid je met politieke sensitiviteit de bestuurlijke besluitvorming voor;
  • Je ondersteunt de wijkregisseurs in de wijken bij het formuleren en realiseren van de gebiedsgerichte opgaven. Je faciliteert bijvoorbeeld dat de data-analyse per wijk adequaat wordt uitgevoerd en dat de wijkontmoetingsplaatsen - waar bewoners, maatschappelijke partners, bedrijven en andere betrokken partijen elkaar kunnen ontmoeten - worden gerealiseerd;
  • Voor elke wijk onderzoek je welke werkwijze het meest passend is, welke effecten hierbij beoogt worden en hoe we deze effecten kunnen meten en kunnen implementeren in een meerjarenplan. Daarnaast volg je de landelijke ontwikkelingen en kansen op het gebied van wijkgericht werken die voor de wijk van toepassing kunnen zijn.

Met het wijkgericht werken gaan we uit van actiegericht leren. We proberen nieuwe werkwijzen uit, leren daarvan en passen de leeropbrengsten toe in andere wijken. Er ligt een belangrijke rol voor jou om dit proces van actiegericht leren goed te begeleiden. Je bent een echte projectleider: je weet vanuit durf, creativiteit en mogelijkheden in samenwerking met de diversiteit aan partijen op een vernieuwende wijze invulling te geven aan de nieuwe manier van wijkgericht werken.

De opdrachtgever(s)

Zoetermeer is een toekomstgerichte stad. We gaan aan de slag voor de stad, samen met onze partners, inwoners en ondernemers. We spelen in op de behoeften die in de stad leven en doen dat op een manier die voor iedereen het beste resultaat oplevert.

Daarbij staan vijf thema’s centraal:

  • Hart voor de Stad – denk bij je werk aan de stad, de inwoners en de ondernemers;
  • Eigen kracht – we stimuleren de eigen kracht van inwoners en medewerkers;
  • Samen bouwen – we werken samen met interne en externe partners;
  • Tijd & Ruimte om te leren – we nemen de tijd en ruimte om te leren binnen ons werk;
  • Samen bewegen – door samen op te trekken kunnen we flexibel inspelen op ontwikkelingen, initiatieven en kansen in de stad.

Het Sociaal Domein is actief op een breed terrein. Sinds de decentralisaties vanaf begin 2015 zijn de taken van de gemeente toegenomen. Wij zijn beleidsmatig verantwoordelijk voor de maatschappelijke ontwikkelingen in Zoetermeer. Onze afdeling ontwikkelt strategie, adviseert het bestuur en werkt nauw samen met zowel externe als interne partners om gemeenschappelijke doelen te bereiken. De dienstverlening aan inwoners staat hierbij centraal. Extern werken we onder andere samen met partijen die actief zijn (jeugd)zorg, welzijn, onderwijs en (arbeids)participatie. Het Sociaal Domein bestaat naast beleidsteams uit de uitvoeringsteams Werk, Scholing en Inkomen, Zorg & Inkomen, Handhaving en Jeugd en Gezinshulp (JGH). De uitvoeringsteams zijn verantwoordelijk van begeleiding naar werk, schuldhulpverleningtoegang en regie rond jeugdzorg, voorzieningen vanuit de wmo of inkomensondersteuning. Daarbij kijken we steeds meer naar unieke behoeften, mogelijkheden en omstandigheden. Belangrijk daarbij is de juiste verbinding van beleid en uitvoering met expliciet aandacht voor integraal werken en het zorgen voor een klimaat van leren en ontwikkelen voor de medewerkers.

Wie kiest voor werken bij het Sociaal Domein van de gemeente Zoetermeer kiest voor werken bij een ambitieuze afdeling. Een lerende en wendbare houding past daarbij. Collega’s hebben het in zich om te netwerken, kwaliteiten en opdrachten dienstbaar te maken aan de noodzakelijke vragen en opgaven uit de samenleving. Het werk is waardevol, we kunnen écht het verschil maken. De sterke gerichtheid op samenwerking helpt om datgene in en voor de stad tot stand te brengen dat nodig is, binnen of buiten de grenzen van de afdeling of de gemeentelijke organisatie.

Functie eisen

  • Een afgeronde opleiding op minimaal HBO bachelor niveau
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar binnen het sociaal domein bij een gemeentelijke organisatie
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare ervaring met wijkgericht werken in de afgelopen 5 jaar
  • Uiterlijk beschikbaar per 1 september 2019

Competenties

  • Je neemt initiatief, je bent daadkrachtig en vasthoudend, hebt overtuigingskracht en bent in staat om te delegeren;
  • Je gaat gedoe niet uit de weg en kunt op een prettige, maar ook heldere manier op alle niveaus communiceren en schakelen;
  • Je hebt politiek-bestuurlijke sensitiviteit;
  • Je bent goed in organiseren en helpt structuur aanbrengen waar dat nodig is;
  • Je bent flexibel en bereidt om een stap extra te zetten.

Extra info

  • Aanvang: zsm
  • Duur: 12 maanden
  • Optie tot verlenging: 2 x 6 maanden
  • Uren per week: 36 uur

Locatie

Zoetermeer

Publicatiedatum

04.07.2019

Publicatie eindigt

13.07.2019

Contactpersoon

Lang

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!

ZTalks gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.